Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výsledky Solární ligy 2009

O sluneční body zápolilo už 11 % sídel, solárka jich ale má mnohem více

  • Superšampiónem Ostrožská Lhota - získala titul ve třech kategoriích!
  • Další vítězové: Rusava, Dubňany a Plzeň
  • Výkon solárních elektráren evidovaný v lize stoupl 4x - na téměř 40 MWp, v ČR však představují už výkon 470 MWp
  • Plocha modulů v soutěži vzrostla na 34 hektarů
  • Skokanem roku jihomoravský Bzenec na 6. místě
  • V čele krajů vloni poprvé Jihomoravané
  • Nejaktivnějšími firmami JH Solar Plavsko (přihlásila 692 m2 termiky) a České Slunce (12 MWp fotovoltaiky)
  • Hraje na 70 nových sídel - ve hře jich je 661
  • Naši hráči se stali zároveň účastníky zahájené Evropské ligy obnovitelné energie

U příležitosti veletrhů Střechy a Solar dnes v Praze zveřejňuje občanské sdružení Liga ekologických alternativ (LEA) vítěze již 6. ročníku tzv. Solární ligy ČR, soutěže sídel ve využívání energie Slunce. Na vyhlášení nových "solárních mistrů" tradičně před zainteresovaným publikem navazuje prezentace vybraných šampiónů z celkem šesti kategorií zápolení o sluneční body, tak i atraktivních projektů využívajících Slunce k ohřevu vody, přitápění nebo produkci elektřiny.

Popularizační soutěž pořádá LEA od roku 2004 s cílem soustavně zviditelňovat tuzemské i zahraničních zkušenosti, technické novinky i aktuální trendy, které mohou zejména komunálním politikům a úředníkům, ale i širší veřejnosti nabídnout inspiraci a dále posílit zájem o škálu přínosů, které stále perspektivnější obor solární energetiky i u nás nabízí.

"V naší solární lize, inspirované kdysi stejnou soutěží v Německu, soupeří obce a města podobně jako ve sportu o prestižní pořadí. Nehraje se tu však pro zábavu okolí, nýbrž v zájmu ekologických, zdravotních, ekonomických, sociálních a dalších přínosů solárních systémů pro občany, komunity i podnikatele.," vysvětluje za pořadatele soutěže každoročně Karel Merhaut z LEA. "Kdo u nás přihlásí plochu kolektorů na ohřev vody či přitápění nebo výkon panelů k výrobě elektřiny získá obci či městu, kde se systémy nacházejí, body, z nichž sestavujeme pořadí v daných kategoriích. Publicita výsledků, komunálních i podnikatelských aktivit pak napomáhá ekologickému cítění v místě, pochopení přínosu solárek pro čistší ovzduší, snazšímu šíření výměny informací z oboru, lepšímu green-image obcí a tudíž jejich propagaci zdarma, následně třeba i turistickému zájmu o ně. Potvrdit to mohou nejen vítězové minulých ročníků."

Za 6. ročník soutěže (ukončený k 23.1.2010) získaly tituly Solární mistr ČR obec Ostrožská Lhota ze Zlínska (hned ve třech kategoriích), dále Plzeň, jihomoravské Dubňany a obec Rusava (rovněž ze Zlínska).

  • Hlavní trůn kategorie souhrnné zažil střídání v červenci, kdy ze 4. místa vpadl opět do čela staronový šampión Ostrožská Lhota, kde díky spol. Hitechsolar a Solinvest přirostla elektrárna o 0,65 MWp na dnešních 2,25 MWp.
  • Poprvé v historii soutěže atakovalo absolutní čelo souhrnné kategorie i město. Jihomoravským Dubňanům k dobytí 2. místa pomohlo doplnění stávajících systémů (dva solarparky spol. Sluneta a menší systém s vakuovými kolektory) novým solárním parkem téže firmy o 1,136 MWp na dnešních 4,014 MWp.
  • Na sklonku roku 2009 přihlásila spol. České slunce dva solární parky ve Vranovské Vsi na Znojemsku o výkonech 3,7 a 4,488 MWp. Malá obec s 260 obyvateli se rázem s 8,2 MWp vyšvihla do čela sídel s největším instalovaným výkonem slunečních elektráren v ČR, byť to vzhledem k bodovému klíči znamenalo "jen" 8. místo v souhrnné kategorii a 5.- 6. místo v kategorii fotovoltaiky.
  • Pravý boom fotovoltaiky zažila Plzeň, v jejímž katastru se nyní bude rodit gigawatthodina sluneční energie ročně. Plzeň za ni nevděčí žádné velké instalaci, ale paletě drobnějších systémů, často podpořených vlastní městskou dotační politikou. Přesto, že radnice příspěvky na solární zdroje již letos zastavila, předpokládá pokračování trendu.
  • "Medailové" pozice díky velkým fotovoltaikám zaujala nově i města Mnichovo Hradiště a Náměšť nad Oslavou, obě v kategorii sídel s 5 000 až 50 000 obyvateli.
  • Dynamický obor fotovoltaiky, jehož obrat za rok 2009 lze odhadovat okolo 30 mld. Kč (cca 4 % státního rozpočtu), prokázal loňskou expanzí, že již není trpaslíkem, ale moderním odvětvím energetiky, které má v budoucnu potenciál konkurovat konvenčním zdrojům energie. Očekává se, že trend nezmění ani vládou prosazované snížení dosud příznivě nastavené výše podpory, díky které měly solární elektrárny v polovině ledna 2010 v ČR dle ERÚ úhrnný instalovaný výkon 470 MWp oproti očekávání na úrovni cca 200 MWp...
  • Velikost solárních elektráren roste. Zatímco u nás se ale objevují zdroje o výkonu kolem 4 MWp, v Evropě pracuje i solární park o výkonu 60 MWp.
  • Jihomoravská obec Bzenec, která v roce 2006 poprvé bodovala malou fotovoltaikou na rodinném domě, se letos díky dvěma blokům solárního parku katapultovala na 6. místo souhrnné kategorie a stala se tak skokanem roku.
  • Termickým systémům dopomohl k nárůstu zájmu o instalace ambiciózní dotační program Zelená úsporám, kde bylo ke konci roku přijato 1269 žádostí s celkem přiznanou podporou ve výši téměř 86 mil. Kč.
  • Dříve neporazitelný šampión z Rusavy nyní obhájil prvenství jen v kategorii sídel s termickými systémy. Stalo se tak i přesto, že na tamní největší instalaci termickým kolektorů na koupališti s 540 m2 kolektorů zloději odcizili zhruba 21 panelů.
  • Nového impulzu se dočkal Jindřichův Hradec s četnými instalacemi na rodinných domech a velkým kolektorovým polem na plaveckém areálu. Ten dostal do vínku dalších 46 kolektorůů, čímž se ocitl v elitní čtveřici největších solárně termických systémů ČR.
  • Nejaktivnějšími firmami byly JH Solar Plavsko (přihlásila 692 m2 termiky) a České slunce (12 MWp fotovoltaiky).
  • Mezi kraji zaznamenal největší přírůstek bodů za přihlášené systémy kraj Jihomoravský.
  • Čestný titul pro solárního publicistu roku nebyl tentokrát udělen.

V dubnu v Bruselu a v květnu v Praze odstartovala Evropská liga obnovitelné energie, jíž hraje na poli energie solární (ale i z biomasy) šest zemí včetně ČR. Česká solární liga tak získala i evropský rozměr a dozvuk. Její "hráči" jsou popularizováni na portále www.res-league.eu v angličtině i češtině a u vybraných dobrých příkladů i v jazycích dalších zúčastněných zemí (Německo, Francie, Polsko, Maďarsko a Bulharsko) popularizováni i mezinárodně. Účastníci z ČR se naopak mohou inspirovat komunálními aktivitami i zajímavými projekty z dalších zemí. Kontextu a s podporou EU-ligy se také začaly pořádat nejrůznější akce: exkurze po solárních TOP instalacích Moravy, lokální konference o vytápění biomasou na Zlínsku a národní diskusní workshop k solární energetice (blíže na www.solarniliga.cz).

Pozn.: z množství solárních systémů jich je do solární ligy přihlašována jen část. Je to dáno mírou ochoty investorů, zájmu ze strany zástupců sídel, někdy neznalostí soutěže, jindy i faktem (např. u velkých solárních elektráren), že ti, kdo za situace meziročně klesající podpory hrají v časové tísni o maximální zisky ze svých solarparků, nechtějí #ztrácet čas# na poli osvěty#

Výsledky 6. ročníku soutěže Solární liga ČR

 
 
Reklama