Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologické přístupy vedou k ekonomickým úsporám

Technologický pokrok lidské společnosti s sebou přináší plno výhod a náš život je v mnohém jednodušší. Takový rozvoj ale přináší i problémy v podobě příliš vysoké zátěže životního prostředí. Ochrana přírody se koncem minulého a začátkem tohoto století stala stěžejním tématem nejen politické, ale také ekonomické a společenské diskuze. Stalo se dobrým standardem, že firmy uplatňují stále přísnější pravidla, označovaná jako tzv. zelená řešení, která mají za následek snížení ekologické zátěže při výrobě nebo přepravě zboží. Na ekologii v současnosti kladou důraz i developerské společnosti, které se zaměřují na výstavbu průmyslových a logistických objektů. V čem konkrétně mají možnost uplatňovat ekologicky citlivý přístup?

Úsporná osvětleníInstalace úsporného osvětlení může ušetřit klientům 50–70 % provozních nákladů
Solární systémyFotovoltaické panely pomáhají snížit náklady na spotřebu elektrické energie o 10–15 %
Instalace tepelných čerpadelZabudování tepelných čerpadel může ušetřit klientúm až 15 % spotřeby plynu pro ohřev kanceláří a společných prostor
Podlahové vytápěníZajišťuje rovnoměrnou distribuci tepelné energie v celé budově
Izolované opláštění budovyInstalace izolovaného opláštění budovy pomáhá snížit náklady na ohřev prostor
Doplnění střešních okenZvýšení počtu střešních oken snižuje potřebu vnitřního osvětlení v denní době

* Údaje jsou uvedeny na základě statistik klientů, kteří si nepřáli být jmenováni

Tato řešení vždy spojují šetrnost s úsporností, ve svém důsledku tedy přispívají také k významné úspoře provozních nákladů, což je pro klienty motivující. Nejenže šetří životní prostředí, ale zároveň snižují své náklady a zvyšují ziskovost.

Příklady z praxe

 Foto: PointPark Properties
Foto: PointPark Properties

Mezi developery, kteří přizpůsobují své budovy pro využití těchto technologií od samého počátku plánování a po celou dobu výstavby, patří společnost PointPark Properties (P3).
Důkazem jejich snahy je mimo jiné ocenění Green Building Award „BREEAM application in-process“ (Aplikace BREEAM), které P3 získala v listopadu loňského roku za ekologické technologie použité při stavbě projektu na míru pro společnost PF Concept v polském PointParku Poznaň. Zeptali jsme se odborníků z řad P3 na jejich řešení zohledňující vliv ekologie a životního prostředí na hospodárnost podniku.

„Společnost PointPark Properties v České republice v roce 2010 zrealizovala za plného provozu jeden z největších projektů v oblasti solárních elektráren ve střední Evropě,“ říká Tomáš Kubín, P3 Head of Construction P3 ČR. „Střešní pláště logistických hal v parcích PointPark Prague D1 a PointPark Prague D8 o celkové ploše 180 000 m2 jsme pokryli solárními panely schopnými vyprodukovat až 8,5 MW elektrické energie. Rozlehlé střešní plochy logistického areálu jsou pro fotovoltaické elektrárny velmi vhodné a jsou mnohem ekologičtějším řešením než solární panely postavené tzv. na zelené louce,“ dodává. Klienti mohou ušetřit provozní náklady také na distribuci lokální elektrické energie, kdy elektrickou energii odebírá celý park a jednotlivé náklady pak rozdělí mezi samostatné nájemce, samozřejmě za nižší cenu.

Dalším příkladem z praxe je instalace speciálního úsporného osvětlení, které v loňském roce P3 nainstalovala v parku PointPark Prague D1. To může klientům při dvousměnné provozní době snížit náklady spojené s spotřebou elektrické energie až o 66 %. Úspora je možná díky využití patentované technologie reflexních ploch a speciálních senzorů pohybu a míry intenzity denního světla. Díky tomu lze svítit skutečně pouze tam, kde se pohybují lidé a pouze v době, kdy v provozu není dostatek denního světla. Velkou výhodou také je, že toto řešení lze zabudovat do každé budovy bez ohledu na její technický stav.

„V parcích PointPark Properties nabízíme našim zákazníkům mimo jiné zajištění hromadné dopravy do areálu, a to jak formou příspěvku na příměstské linky vedoucí k PointParku Prague D8, tak zřízením samostatné autobusové linky do PointParku Prague D1,“ doplňuje Tomáš Kubín.

Stavba nových budov, které budou sloužit obsluze lidské společnosti, je v dnešní době nezbytná. Trend zavádění zelených technologií již při samotném projektování nové výstavby je velmi pozitivní a důraz, který se na tyto technologie klade, ukazuje, že lidem jejich budoucnost není lhostejná.

 Foto: PointPark Properties
Foto: PointPark Properties

Vybrané certifikáty udržitelné výstavby budov ve střední Evropě:

  • BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) – soubor standardů, který hodnotí nejlepší možné řešení během projektování budov z hlediska řízení budov, energie, dopravy, vody, materiálů, odpadu, využití půdy a ekologie a znečištění.
  • SBtool – soustava vhodná pro ohodnocení šetrného provozu budov a projektů, od roku 2010 existuje lokální česká verze SBtoolCZ
  • DGNB - německý systém certifikace šetrných budov, využit jako nástroj během projektování a ohodnocení perspektivy a kvality budovy, zahrnuje ocenění ekologických, ekonomických aspektů, socio-kulturních, funkcionálních, technických, procesních a lokálních aspektů
  • LEED – mezinárodně uznávaný certifikační systém, poskytuje majitelům či provozovatelům budov rámcový náhled během projektování čí definování strategií pro zlepšení výkonnosti v důsledku změny: designu, konstrukce, provozu budovy a údržby budovy
 
 
Reklama