Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost Schüco posiluje svou pozici na trhu fotovoltaiky

Stabilita výrobce je u investic do solárních systémů základním předpokladem

Německá společnost Schüco International KG posílila svou pozici na světovém fotovoltaickém trhu – v loňském roce dosáhla nárůstu v dodávkách fotovoltaických technologií o téměř 10 % ve srovnání s rokem 2010. Objem dodávek tak vzrostl na 500 MWp ročně. Světový lídr v oblasti opláštění budov a solárních systémů očekává kladnou bilanci i letos, kdy plánuje spustit novou výrobní linku na tenkovrstvé mikromorfní moduly u Magdeburgu. Tamní výroba naváže na linku v Drážďanech, kde se mikromorfní panely vyrábějí od roku 2010. Společnost tak rozšiřuje roční výrobní kapacitu mikromorfních modulů na 200 MWp.

Situace na fotovoltaickém trhu se přitom v závěru loňského roku zdramatizovala, když došlo k bankrotu řady evropských a amerických výrobců solárních panelů, například společností Solyndra, Evergreen Solar, Photowatt France, Signet Solar anebo Arise Solar. V insolvenčním řízení se nachází také německý podnik Solon a další společnosti se potýkají s problémy. Dle informací médií oznámily omezení výroby a propouštění zaměstnanců firmy REC, Conergy nebo SolarWorld.

 

Plánovat je třeba dlouhodobě

Schüco – ilustrační foto 1

Svůj podíl na současném stavu bezesporu nese nabídka levnějších solárních technologií od čínských výrobců. Zdánlivě levnější pořízení panelů a celkového technického zabezpečení však nemusí znamenat úsporu a především také jistotu do budoucna.

„Pro investory do fotovoltaiky je bez ohledu na velikost elektrárny důležitá především stabilita a historické zázemí výrobce, kvalita nabízených produktů a služeb,“ vysvětluje Vilém Měrka, ředitel divize Solar společnosti Schüco pro ČR, a dodává: „Nejedná se o krátkodobou ani střednědobou investici v horizontu 5 let. A přestože většina výrobců nabízí své výrobky se zárukou výkonu po dobu 25 let, je otázkou, kolik firem bude schopno tento závazek dodržet. Důkazem toho je dění na fotovoltaickém trhu v posledních měsících.“ V návaznosti na ukončení činnosti některých výrobců se již nyní na společnost Schüco obracejí majitelé velkých i menších FV elektráren s žádostí o technickou pomoc, což potvrzuje Martin Grygar, vedoucí technické podpory firmy Schüco.

Schüco – ilustrační foto 2

Stabilita výrobce solárních systémů je tedy důležitá, a to i pro majitele elektráren s menšími výkony. „Investice ve stovkách tisíc totiž rozhodně není bezvýznamná a neumím si představit majitele rodinného domu či průmyslové haly, že by nad nefunkční elektrárnou po několika letech prostě jen mávl rukou. Energetická nezávislost domácností je stále aktuálnějším tématem a fotovoltaika na střeše rodinného domu je jeho podstatnou a neodmyslitelnou součástí. Pro zákazníky je stále důležitější vědět, kdo stojí za dodanou technologií a zda se v případě reklamací po 10 letech budou mít na koho obrátit. Schüco je ikonou nejen ve fasádních systémech, ale také v oboru solárů,“ pokračuje Vilém Měrka. Komplexní systémová řešení, která společnost dodává také do České republiky, nabízejí svým uživatelům maximální spolehlivost a komfort. Kromě fotovoltaiky dodává také solární systémy pro ohřev vody a podporu vytápění. V nabídce solární divize nechybějí ani tepelná čerpadla.

Schüco Panel – tenkovrstvá fotovoltaika – ilustrační foto
Fasádní modul Schüco ProSol TF s tenkovrstvou fotovoltaikou (ilustrační foto)

Společnost Schüco, která má za sebou již více než šedesátiletou úspěšnou historii (byla založena v roce 1951), dosahuje svojí stability i tím, že fotovoltaika je jen jednou z jejích výrobních oblastí, kromě solárních systémů doplňují portfolio firmy fasádní systémy z hliníku a oceli, okenní a dveřní profily z hliníku a plastu. Filosofií společnosti je Energie3, tedy energii šetřit, získávat a využívat, a chránit tak životní prostředí a stávající zdroje naší planety. Svým zákazníkům přináší nové vylepšené technologie, kvalitní montáž i 100% plnění veškerých poprodejních závazků.

Pro informace o společnosti Schüco navštivte www.schueco.cz.



O společnosti Schüco
„Zelené technologie pro modrou planetu“

Schüco International KG, světová jednička v oblasti opláštění budov, na celém světě vyvíjí a prodává kompletní systémy z hliníku, plastů a oceli, stejně tak jako solární systémy. Nabízí širokou nabídku pro všechny obory opláštění budov, jak pro velké objekty, tak i pro bytovou výstavbu. Do sortimentu firmy patří systémy pro okna, dveře, fasády, zimní zahrady a solární technika. Filosofie firmy je založena na inteligentních systémech, širokém spektru technologií a materiálů, výrazné orientaci na zákazníka a rozsáhlém servisu. Produkty společnosti propojují oblast automatizace, bezpečnosti a nadčasového designu. Schüco dbá na ochranu životního prostředí a trvale udržitelný rozvoj a je zastáncem principu Energie3: energii nejen šetřit a vyrábět, ale také rozvádět a využívat. Díky nabídce kompletních systémů řešení Schüco spolupracuje s architekty, investory a partnerskými společnostmi ve více než 75 zemích světa. Společnost zaměstnává přes 5 200 zaměstnanců a spolupracuje s více než 12 000 partnerskými firmami. Výše obratu v roce 2010 dosáhla hodnoty 2,38 miliardy eur. Kompletní informace o firmě naleznete na: www.schueco.cz

 
 
Reklama