Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Panika na trhu s fotovoltaikou v letech 2021–2024. Nejprve u zákazníků, pak u firem

Navzdory obřímu zájmu o fotovoltaiku v roce 2022 zažívaly instalační firmy a dodavatelé komponentů pro fotovoltaiku v letech 2023 a 2024 krušné chvíle. Jaká byla situace na trhu s fotovoltaikou a jaký vývoj se očekává v ČR v nejbližších letech? Na to jsme se zeptali zástupců společnosti BayWa r.e., předního dodavatele fotovoltaických komponentů.


Poslechněte si podcast:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

O změnách na trhu s fotovoltaikou mezi roky 2021 a 2024 jsme hovořili s Jakubem Fischerem, jednatelem českého zastoupení dodavatelské firmy BayWa r.e. a Petrem Varmužou, vedoucím technického oddělení BayWa r.e.

Rostoucí zájem o fotovoltaiku začal už na konci roku 2021, kdy došlo k pádu Bohemia Energy, což přimělo zákazníky zamýšlet se nad energetickou soběstačností. K tomu se přidal růst cen elektřiny a plynu v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu.

Změny na trhu s fotovoltaikou: pohled dodavatele

Nastala panika, protože výrobci komponentů neuměli tak rychle navýšit výrobu a ceny fotovoltaiky rostly. To vedlo na jedné straně k růstu příjmů instalačních firem, ale na druhou stranu k nedostatku dílů, kdy zodpovědné firmy musely odmítat nové zákazníky, aby zvládly obsloužit ty stávající. K jakým neobvyklým situacím v důsledku takového stavu docházelo? Poslechněte si rozhovor s Jakubem Fischerem a Petrem Varmužou ze společnosti BayWa r.e.

Čínští výrobci stihli na rostoucí poptávku překvapivě rychle zareagovat. Ale i přes jejich rychlost zatím panika v Evropě opadla a do místních přístavů se tak valily lodě s komponenty, o které už nikdo nestál. Tím vznikly složité chvíle nejen samotným výrobcům, ale i dodavatelům včetně těch velkých jako je BayWa r.e.

Jak se situace na trhu s fotovoltaikou vyvíjí v roce 2024 a co se očekává v příštím roce? Čím je český trh specifický a jak na to dodavatelé reagují? Poslechněte si rozhovor s Jakubem Fischerem a Petrem Varmužou ze společnosti BayWa r.e.

Přečtěte si také BayWa r.e. v České republice: více než dodavatel komponentů pro fotovoltaiku Přečíst článek
 
 
Reklama