Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika svépomocí, nebo od montážní firmy? Úspora až 20 procent vyžaduje pokročilé technické znalosti

Obliba solárních panelů v Česku stále roste, na našem území z nich čerpá energii přes 40 tisíc domácností. Pokud se lidé rozhodnou pro fotovoltaickou elektrárnu jako zdroj obnovitelné energie, mají v zásadě dvě možnosti – využít služeb certifikované montážní firmy nebo si postavit systém sami. Právě k tomuto řešení řada uživatelů sahá, aby proces montáže uspíšila. Jaké dovednosti jsou pro to potřeba? Kolik instalací svépomocí může člověk ušetřit? A nejedná se v takovém případě o příliš velký risk? Odpovědi na tyto otázky nabízí následující článek.

Obliba fotovoltaiky roste raketově vzhůru. Podle statistik Solární asociace se v Česku jen za loňský rok postavilo 33 760 fotovoltaických elektráren, což je nárůst o 262 % ve srovnání s rokem 2021. Fotovoltaika tak na našem území láme rekordy. Zároveň se s tím pojí také značná vytíženost řady montážních firem, které mají nasmlouvané zakázky na několik měsíců dopředu. Někteří uživatelé proto zvažují, že si menší fotovoltaickou elektrárnu nainstalují na svůj dům svépomocí.

Když instalujete fotovoltaickou elektrárnu sám, máte větší kontrolu nad celým procesem instalace, včetně výběru komponentů a umístění panelů,“ objasňuje Patrik Prokeš, obchodní ředitel společnosti Enbra, která na českém trhu zajišťuje služby v oblasti technického zařízení budov. Zdaleka největší výhodou je podle něj kromě uspíšení celé realizace také úspora nákladů. Pokud lidé mají dostatečné technické znalosti, mohou ušetřit až dvacet procent za služby odborníků.

Při instalaci svépomocí je klíčová alespoň částečná zkušenost s podobnými systémy, která může ušetřit čas. „V takovém případě lze instalaci dokončit rychleji, než kdybyste spoléhali na pomoc firmy. Navíc, pokud instalujete fotovoltaickou elektrárnu sám, máte pod kontrolou celý proces od začátku do konce, včetně návrhu, instalace a údržby. Můžete se tak cítit víc spojeni s vaší fotovoltaickou elektrárnou a být na ni hrdí. Je nutné počítat s tím, že svépomocí lze elektrárnu namontovat do té fáze, která je bezpečná a nehrozí úraz elektrickým proudem. K samotnému spuštění (připojení k distribuční soustavě) je potřeba odborník s patřičnou elektrotechnickou kvalifikací,“ vysvětluje Prokeš.

Ne každý se totiž dokáže dobře zorientovat v elektrických plánech či obvodech. „Musíte připravit konstrukci pro instalaci panelů a zajistit pevnost a stabilitu systému. Stěžejní je také schopnost používat nástroje jako jsou vrtačky, brusky nebo svařovací stroje,“ upozorňuje Prokeš s tím, že bez zkušeností s kabeláží nebo technických znalostí o fotovoltaických panelech a regulátorech se domácí kutil neobejde.





Profesionální instalace je sázkou na jistotu

Pokud se lidé rozhodnou pro vybudování fotovoltaické elektrárny, nejčastěji se při instalaci obrátí na odborníky. „Certifikovaný montér je zárukou profesionální práce, která v kombinaci s odbornými zkušenostmi a znalostmi minimalizuje riziko poruch,“ tvrdí Patrik Prokeš.

Jedním z hlavních důvodů, proč se při instalaci fotovoltaické elektrárny svěřit do rukou odborníků, je bezpečnost při instalaci i po ní. Jen profesionální montér může stoprocentně zajistit, že bude systém instalován bez rizika materiální i zdravotní újmy. „Tito pracovníci dodržují standardizované postupy a zároveň používají kvalitní komponenty. Mohou tak zaručit, že vám bude dodán kvalitní produkt s dlouhou životností,“ ujišťuje Prokeš.

Přidaná hodnota podle něj spočívá také v tom, že montážní firmy často nabízí výhodnější ceny za materiály či instalaci fotovoltaické elektrárny díky vlastnímu zázemí a výrobním kapacitám. Častým bonusem je také poprodejní servis, který zahrnuje pravidelnou údržbu a opravy.

Pozor na dokumentaci

Při instalaci elektrárny je důležité zajistit potřebné podklady, aby byla stavba legální a bez problémů s povolením provozu. Zájemce o instalaci fotovoltaické elektrárny by si například měl ověřit, zda je nutné získat stavební povolení pro instalaci a provoz elektrárny. Patrik Prokeš ze společnosti Enbra lidem radí, aby uzavřeli smlouvu o prodeji elektřiny s místním energetickým podnikem. „To může zajistit, že získají spravedlivou cenu za dodávanou elektřinu, což jim pomůže pokrýt náklady na instalaci a provoz elektrárny,“ doplnil.

Zájemce by měl získat záruční listy a certifikáty pro instalované zařízení, aby měl důkazy o kvalitě a spolehlivosti výrobků. Samostatnou kapitolou je pak sjednání adekvátní výše pojištění. Při požáru totiž může dojít jak k poškození samotných solárních panelů, tak ke škodám na nemovitosti. Domácnosti by proto měly zvážit, zda si za pojištění nepřiplatí. „Je důležité mít na paměti, že přesné požadavky na dokumentaci se mohou lišit v závislosti na zeměpisné oblasti nebo velikosti systému. Proto je před instalací fotovoltaické elektrárny důležité poradit se s odborníky a zjistit všechny potřebné informace,“ radí Prokeš.



ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...