Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co přináší nová generace chytrých fotovoltaických panelů?

Panely AEG Solar vybavené funkcí inteligentního monitorování výrazně přispívají ke zjednodušení provozu a údržby malých i velkých solárních elektráren. Chcete vědět více detailů od experta z branže výroby panelů?

O nové generaci panelů vybavených chytrými čipy a aktuálních trendech ve fotovoltaice bude pojednávat přednáška Stuarta Brannigana, výkonného ředitele společnosti AEG Solar na fotovoltaické konferenci Smart Energy Forum dne 7. listopadu v Praze.

Podle aktuální studie americké poradenské společnosti IHS Markit poklesly výrobní náklady na fotovoltaické panely z 1,40 USD/W (v roce 2010) na 0,20-0,25 USD/W (v roce 2018). Způsobila to zejména dramatická redukce nákladů v důsledku úspor z rozsahu výroby. Jaký dopad  to bude mít celosvětový rozvoj fotovoltaiky během následujících 3 let?

Trvalý pokles nákladů na výrobu solárních panelů umožní stále větší části celosvětové populace těžit z výhod levné obnovitelné energie ze Slunce, jenž neustále zlevňuje a stává se konkurenceschopnou. To samozřejmě způsobí celkový růst poptávky po solární energii.


V této souvislosti se v následujících 3 letech určitě objeví nové trhy, které pokryjí výpadek poptávky v Číně, a proto poptávka po fotovoltaice bude každým rokem trvale růst, což úzce souvisí s dosažením úspor z rozsahu a poklesem výrobních nákladů. Samozřejmě, že neustále snižování cen fotovoltaických panelů je velkou výzvou pro celý průmysl, který si musí najít alternativní způsoby udržení dostatečného profitu, aby se mohl dále trvale rozvíjet.

Stávající obchodní model založený pouze na cenově-orientovaných transakcích nemůže pokračovat tak, aby se udržel dostatečný zisk pro předpokládaný růst. Nové obchodní modely se budou muset objevit na trhu v blízké budoucnosti.

Jedním z nich je poskytnout zákazníkům nadstandardní servis; něco podobného jako je „Apple unboxing experience“ (tj. loajalita zákazníků společnosti Apple s ohledem na vysokou kvalitu i cenu produktu); což se projeví v monetizaci takové zkušenosti pro producenty panelů, kteří na trhu nabídnou vyšší přidanou hodnotu nejen pro zákazníky, ale i pro celý obor. Věříme, že celosvětově známá značka AEG nám i našim zákazníkům poskytne takovou příležitost.

Díky úspěchů aukcí na výstavbu velkých fotovoltaických elektráren (FVE) v Německu jsou již nyní ceny solární energie konkurenceschopné s elektřinou vyráběnou v tradičních uhelných elektrárnách. Myslíte si, že vstupujeme do „éry nové fotovoltaiky“ bez tradičních dotací, nebo je stále nutné udržovat určitý druh podpory pro další rozvoj branže v blízké budoucnosti?

Německo se stalo „univerzitou rozvoje světové fotovoltaiky“, a to díky programu 1000 FV střech z roku 1991, který byl později rozšířen na 100 000 FV střech, zavedením podpory formou FIT (pevné výkupní ceny) a také rovněž díky solárním aukcím. Německo vytvořilo „plán rozvoje“ pro rozvoj fotovoltaiky v dalších zemích, a to proto, že svůj program podpory rozvoje solárního průmyslu realizuje již dlouhou dobu.

Věříme, že jednou bude fotovoltaika „žít a dýchat“ zcela bez dotací v jakékoli podobě. Avšak každý region světa dosáhne tohoto bodu v jinou dobu. Proto se domnívám, že určitý typ podpory bude nezbytný pro rozvoj fotovoltaiky v blízké době, což se však bude lišit v závislosti na lokalitě, místních podmínkách a také na dalším vývoji nákladů na instalace nových FVE.

Během letošního veletrhu Intersolar v Mnichově se staly „největšími hvězdami“ bifaciální panely a také panely s půlenými články. Plánuje společnost AEG Solar jejich výrobu stejně jako další hlavní výrobci fotovotaických panelů? Vidíte nějakou další novou technologii panelů (např. panely s HJT články), která má před sebou velkou perspektivu?

Vývoj bifaciálních panelů a panelů s půlenými články je důsledkem snahy o výrobu solární energie za co nejnižší cenu. Rozhodně uvidíme další rozvoj těchto technologií až do doby, kdy bude dosaženo „bodu zlomu“ mezi dodatečnými náklady a získanými výhodami.

Neustále revidujeme naše produktové portfolio, abychom zajistili zákazníkům nejlepší přístup k produktům, které nabízejí nejlepší poměr výkonem a hodnotou značky, která plyne z postavení renomovaného brandu jakým je AEG. Jsme hrdi na naši schopnost využívat nejmodernější technologie, jakmile se stanou dostupnými za předpokladu, že přinášejí nejvyšší hodnotu pro naše zákazníky.

SN: Na český trh letos uvádíte ve spolupráci se společnosti SOLSOL řadu fotovoltaických panelů, které jsou vybaveny IMM čipy. Jaké jsou hlavní přednosti této technologie ve srovnání s tradičními fotovoltaickými panely?

Fotovoltaické panely AEG Solar, které obsahují IMM (funkce individuálního monitorování panelů) mají jasnou technologickou výhodu- jednoduše řečeno, funkce IMM poskytuje zákazníkům mnohem detailnější porozumění provozu fotovoltaických elektráren, a také výrazně snižuje náklady na údržbu elektráren. Panel AEG vybavené funkcí IMM představují chytré produkty, které díky svému designu výrazně využívají umělou inteligenci pro zjednodušení provozu a údržby solárních elektráren.

Z pohledu provozních a ekonomických faktorů, které může mít jednotlivý panel s více funkcemi na provoz celé elektrárny, jsou výhody naší technologie IMM panelů všem okamžitě jasné. Jedná se o schopnost přesně určit technický problém na úrovni jednotlivého panelu na 10MW FVE dálkově bez využití služeb drahého technika, což je obvyklý proces v současnosti.

Podobně to platí pro malé střešní FVE. Funkce IMM pomáhá vlastníkům malých elektráren porozumět na první pohled důsledkům jakéhokoliv poruchového stavu na domácí FVE prostřednictvím online rozhraní, které je vždy dostupné online doma, či na cestách. Panely AEG vybavené funkci IMM symbolizují naši ambici poskytovat nejvyšší sdílenou hodnotu pro zákazníka v solárním byznysu. Jak tvrdí firemní slogan AEG – prostě je to „produkt, který jde s dobou.“

O nové generaci panelů vybavených chytrými čipy a aktuálních trendech ve fotovoltaice bude pojednávat přednáška Stuarta Brannigana, výkonného ředitele společnosti AEG Solar na fotovoltaické konferenci Smart Energy Forum dne 7. listopadu v Praze.

 
 
Reklama