Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V době, kdy plyn opět zdražuje, představují pelety levnou příležitost

Až o 10% se během června zvedly ceny zemního plynu. Zdražili všichni hlavní dodavatelé na českém trhu. Náklady na vytápění mohou snížit až o 25% spotřebitelé, kteří drahý plyn nahradí českým dřevem a dřevěnými peletami. Úsporu lze spočítat na www.ceska-peleta.cz

Kvůli vyšším cenám ropy i zemního plynu zdražili během minulého měsíce všichni hlavní dodavatelé na českém trhu - RWE, E.ON, Bohemia Energy, Pražská plynárenská i ČEZ.
O desetinu vyšší náklady na plyn vedou mnohé spotřebitele k úvahám o změnách před nadcházející topnou sezónou.
Zatímco plynárenští giganti zdražují, roste jim za zády konkurence.

ČESKÉ FIRMY, KTERÉ VYRÁBĚJÍ DŘEVĚNÁ PALIVA A KOTLE NA JEJICH SPALOVÁNÍ, SE SPOLEČNĚ S NĚKOLIKA DALŠÍMI INSTITUCEMI TYPU UNIVERZIT A VÝZKUMNÝCH ÚSTAVŮ SDRUŽILY DO KLASTRU ČESKÁ PELETA.

Jak si zvolit nejvýhodnější způsob vytápění spotřebitelům nově radí na svých webových stránkách www.ceska-peleta.cz . „Podle toho, jakým palivem vytápějí nyní, si mohou vypočítat, kolik by ušetřili s dřevěnými peletami,“ uvedl Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.


Náklady na vytápění ovšem mohou snížit až o 1/4 ti spotřebitelé, kteří drahý plyn převážně z Ruska nahradí českým dřevem a dřevěnými peletami. Přesnou částku, kterou ušetří, si mohou spočítat na nových internetových stránkách klastru Česká peleta.

Návrat k tradičnějším způsobům vytápění v moderní podobě se stal trendem posledních let v sousedních zemích jako Německo či Rakousko. Znamená totiž nejen nižší náklady, ale také soběstačnost, komfort díky stále důvtipnějším kotlům a způsobům distribuce i zdravější životní prostředí. V maximální míře se tento způsob vytápění vyplatí i českým občanům, a to hlavně těm, kteří bydlí v místech, kde není plynofikace. Investice do tohoto způsobu vytápění přinese rovněž vysokou úsporu správcům a majitelům větších objektů jako jsou hotely, školy nebo administrativní budovy.

Mezi dřevěná paliva patří běžné palivové dřevo, ale také energeticky úsporné dřevní pelety, brikety a dřevní štěpka. Pelety jsou malé válečky drcených pilin s vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Na rozdíl od hnědého uhlí, k němuž se domácnosti často uchylovaly jako k nejlevnějšímu topivu, patří tato paliva mezi obnovitelné zdroje a jejich spalování neznečišťuje životní prostředí. Náklady na vytápění dřevěnými peletami jsou přitom od roku 2008 podobné jako u hnědého uhlí.

A co to obnáší, pokud chceme topit dřevěnými peletami? Začít je potřeba s automatickým kotlem nebo krbovými kamny, které mohou kromě ústředního vytápění zabezpečovat také ohřev vody v domácnosti. Počáteční investice se vyplatí – s dřevěnými peletami každý měsíc ušetříme oproti vytápění plynem až 25 %. „Kotel má vysokou účinnost, je ekologicky šetrný a opravdu nenáročný na obsluhu. Znám například paní, která úplně sama obsluhuje kotelnu svého hotelu v České Kanadě. Zvládne to každý,“ ubezpečuje Stupavský a doplňuje, že kdo chce ušetřit v nadcházející topné sezóně, měl by zvažovat možnosti pořízení nového kotle co nejdříve po návratu z letní dovolené.

Tuzemská spotřeba pelet v posledních letech roste, stejně tak jako poptávka po automatických kotlích. V roce 2009 bylo v Česku vyrobeno zhruba 150 tisíc tun dřevěných pelet, z toho pouze 30 tisíc tun pro domácí trh. „Předpokládáme, že v blízké budoucnosti se tuzemská produkce pelet daleko více uplatní přímo v České republice, určité množství se bude zřejmě dovážet ze Slovenska či Ukrajiny,“ uvedl Stupavský. Prognóza je to reálná. Plynárenská společnost Gazprom, která dodává zemní plyn do Evropy, totiž v červnu oznámila, že plánuje zdražit dodávky plynu o dalších 33 %.

Tisková zpráva Klastru Česká peleta
DOBŘICHOVICE/PRAHA, 29. července 2011
Ing. Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta


Klastr Česká peleta byl založen na podporu využívání biomasy pro vytápění


Klastr Česká peleta je nově působící právnickou osobou (zájmovým sdružením právnických osob – z.s.p.o.) registrovanou u KUSK OVV, reg. č. 306/2010/PZ. V současnosti sdružuje firmy z oblasti výroby kotlů na pelety a další dřevěná paliva, producenty dřevěných paliv, poradenské či distribuční společnosti a univerzitní i výzkumné instituce. Podrobné informace o aktivitách Klastru Česká peleta i jeho členech naleznete na www.ceska-peleta.cz.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...