Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

iKomunita pomáhá bytovým domům s efektivním sdílením energie

Specializované firmy poskytují bytovým domům nové řešení – iKomunitu. Jde o unikátní systém řízeného nabíjení a vybíjení baterií, který umožňuje většímu počtu odběratelů, již mají obnovitelný zdroj energie a jsou vzájemně propojeni, maximalizovat spotřebu elektrické energie a minimalizovat přetoky do sítě. Chcete se také zapojit?

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Komunitní energetika je v českém prostředí stále novým pojmem. Zelený impuls v podobě obnovitelných zdrojů je však dnes vidět napříč naší republikou a boom pokračuje. Nová legislativa totiž umožnila bytovým domům, aby se staly energetickými komunitami. To znamená, že si mohou pořídit obnovitelný zdroj energie a vyrobenou elektřinu spotřebovat sdílením mezi jednotlivými byty. Přechod na komunitní energetiku jim zlevní energie a zajistí soběstačnost, a navíc podporuje pocit sounáležitosti mezi obyvateli, protože společně přispívají k výrobě energie ve vlastním obytném prostředí a mají z ní užitek. Zajímavým doplňkem této fáze je možnost účasti bytových domů v tzv. energetických společenstvích.

Energetická společenství umožňují skupině budov společně vyrábět, využívat a sdílet elektřinu. Tento způsob výrazně minimalizuje přetoky energie. Praktickým příkladem může být to, že elektřina, kterou o prázdninách nespotřebuje například škola, může být přesměrována a využita okolními bytovými domy v rámci stejného sídliště.


iKomunita ušetří až 65 procent nákladů na elektřinu v bytovém domě či paneláku

graf
Obyvatelé bytových domů se díky jednoduché aplikaci dozvědí, kolik si museli během zúčtovacího období dokoupit elektrické energie z distribuční sítě a kolik energie jim vyrobila fotovoltaická elektrárna. V grafice je příklad úspory elektrické energie v bytové jednotce o dispozicích 2+1, ve které žijí dva lidé.

iKomunita je unikátní řešení, které funguje na principu řízeného vybíjení a nabíjení baterií na základě softwaru. Překonává nedokonalost dosavadních variant, jako je například jednotné odběrné místo. iKomunita je oproti dosavadním možnostem také administrativně jednodušší, a hlavně je pro komunitní energetická společenství mnohem úspornější,“ vysvětluje dále Leopold Benda generální ředitel firmy BlueBen, která je jednou ze zákládajících společností iKomunity. Pomocí inteligentního sdílení energie vyrobené fotovoltaickou elektrárnou na střeše bytového domu může SVJ ušetřit až 65 procent nákladů na elektřinu. Výpočty vycházejí z reálných hodnot naměřených u takřka 150 realizovaných bytových domů.

iKomunita subjektům umožňuje ponechat si elektroměry a smlouvy na dodávku elektřinu od svých dodavatelů, aniž by museli, jako v případě využívání jednotného odběrného místa, rušit odběrná místa na individuální dodávku elektřiny pro sebe.

Produkt byl představen veřejnosti v lednu na 29. ročníku mezinárodní výstavy Infotherma v Ostravě.

Jak se jako firma zapojit?

Můžete nás kontaktovat prostřednictvím webových stránek, kde stačí vyplnit kontaktní formulář: www.ikomunita.cz/kontakt.

Případně se nám ozvat na toto tel. číslo 774 589 252.