Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

České baterie pro firmy i pro domácnosti

Průmyslovým firmám můžou baterie ročně ušetřit statisíce. Domácnostem zase pomohou s ukládáním elektřiny ze střešní elektrárny. Oba typy úložiště v tuzemsku vyrábí společnost AERS.

Společnost AERS vznikla jako technologický start-up a nyní se nachází pod křídly Fenix Group, českého výrobce elektrických topných systémů. Pilotním výrobkem firmy byla baterie pro domácnost, ale v rámci Fenix Group byla firma postavena i před vývoj průmyslové baterie.

Akumulátory pro průmysl

První průmyslovou instalací byla baterie AERS SAS s výkonem 700 kW nainstalovaná v továrně firmy Fenix v Jeseníku. Zde se osvědčila zejména při eliminaci mikrovýpadků, které narušovaly výrobu. Zároveň se osvědčila i při dalších funkcích od řízení čtvrthodinového maxima přes vyrovnávání výroby z vlastní fotovoltaiky, nebo při tzv. peak shavingu – vyrovnávání špiček v odběru.

Po zakázkové instalaci ve Strojírnách Rumburk se firma pustila do výroby dalších typů průmyslových akumulátorů – ať už kontejnerových, nebo „in house“ s výkonem 600 – 1500 kW. Průmyslové baterie jsou velmi univerzální zařízení. Každá baterie je přizpůsobena účelu, který od ní zákazník vyžaduje.

Využití použitých baterií z elektromobilů

Nedávno firma AERS ve spolupráci s IBG a Škoda Auto také představila úložiště postavené z použitých bateriových modulů z elektromobilů. Na baterie v autech jsou kladeny po všech stránkách větší nároky, než na baterie určené pro stacionární úložiště. Proto akumulátory, které již nemohou sloužit v autech, ale jsou jinak ve slušné kondici, jdou znovu použít v úložištích pro domácnosti, průmysl, nebo jako vyrovnávací baterie pro nabíjení elektromobilů. Tento postup je výhodný finančně a snižuje i zátěž na životní prostředí.

Baterie pro rodinné domy

AERS nabízí rovněž bateriová úložiště pro domácnosti zvané AES, která jsou určena zejména pro ukládání elektřiny z domácí fotovoltaiky. Firma si k nim sama vyvíjí a vyrábí střídač, který je třífázový a asymetrický a tak vhodný do českých podmínek. Zatím bylo instalováno na 40 baterií v rodinných domech a sleduje se jejich provoz. První zkušenosti jsou velmi dobré a získané poznatky jsou využity k dalšímu vylepšení systému.

AERS plánuje od začátku roku 2022 pro rodinné domy a menší provozovny uvést na trh bateriové úložiště HES, které používá výše zmiňované second-life články z automotive. Kromě unikátní technologie je obrovskou přidanou hodnotou i kapacita, která ve stávající konfiguraci (60x60x192 cm) dokáže pojmout kapacitu až 41,1 kWh, což posouvá možnosti energetického řízení domácnosti o několik světelných let dále oproti běžným zařízením.

V jakém stavu jsou baterie z elektromobilů používané pro stacionární úložiště? Jak zvyšují kapacitu domácí baterie? A kde se baterie testují? Dozvíte se ve videu.

 
 
Reklama