Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čínská investice 100 milionů eur do českých baterií

Česká společnost HE3DA, která vlastní patent na 3D lithiové velkokapacitní baterie, vybuduje v Horní Suché na Karvinsku centrum, kde vyvine pět technologických linek na výrobu těchto baterií.

Stále více světových stavebních firem a developerů nabízí kombinaci fotovoltaiky s bateriemi. Důvodem je neustálý pokles cen fotovoltaických technologií a systémů pro skladování energie ve světě.

O nové baterie od české společnosti HE3DA se hovoří jako o skutečné revoluci v akumulaci. Na konci roku 2015 HE3DA oznámila, že její nová technologie přechází z výzkumné fáze do výroby s ambicí stát se jedním z největších světových výrobců lithiových baterií pro skladování energie na světě a zároveň, že v roce 2016 HE3DA plánuje vybudovat plně automatizovanou výrobu a začít dodávat zákazníkům bateriové moduly pro fotovoltaiku, energetiku a automobilový průmysl. Čínskou investicí 100 milionů eur se výroba stává realitou.


Články s 3D prostorovými elektrodami na bázi nanomateriálů vyvinul Jan Procházka, který spolu s podnikateli Radomírem Prusem a Vladimírem Jirkou založil firmu, která v pražských Letňanech vyrobila prvních 160 kusů baterií. Ty by mohly v budoucnu nalézt uplatnění v elektromobilech nebo při skladování energie z větrných a slunečních elektráren.

Zakladatel společnosti HE3DA Jan Procházka je přesvědčen o tom, že v horizontu několika let dojde k poklesu cen baterii až pod hladinu 100 USD/kWh.
"Nynější lithiové baterie se vyrábějí z tenkých elektrod v podobě kovových fólií, na nichž je nalepena aktivní vrstva. My jsme vlisovali články ne vertikálně, ale horizontálně formou tabletek do rámu. Máme tak dvacetkrát silnější tloušťku i kapacitu elektrod," uvedl Procházka.
„Výrobní cena Li baterií 100USD/kWh bude brzy realitou. Věřím, že začneme vyrábět dříve než Tesla v Nevadě. Díky jednoduššímu procesu HE3DA i nízkým investičním nákladům je to realistické (Tesla 5 miliard dolarů versus desítkám milionů u 3D). Naše technologie jsou dveře masového využití baterií v nejrůznějších oblastech,“ dodal Procházka.

Podle Pruse bude firma HE3DA prodávat technologie na výrobu zmíněných baterií. Už nyní má zájemce z Německa, Slovenska, Chile, Ruska a Číny, kde už má poptávku po stovce těchto linek. "Veškeré poplatky z licencí půjdou do Česka," řekl HN Prus.

Podle něj by v Česku měl zůstat i vývoj technologií baterií, jejich vlastní výroba by se měla rozběhnout v závodech v zahraničí.

 
 
Reklama