Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přijde den, kdy veškerá energie, kterou spotřebujeme, bude pocházet z obnovitelných zdrojů

Vlny obsahují obrovské množství energie. A vlny jsou lepší pro zachování energie než vítr, jelikož jsou schopné uchovat si až tisíckrát více kinetické energie.

Obnovitelné zdroje
Skutečnost: Přijde den, kdy veškerá energie, kterou spotřebujeme, bude pocházet z obnovitelných zdrojů, a to jednoduše proto, že se zásoby ropy, zemního plynu a uhlí vyčerpají. Obnovitelné zdroje zahrnují větrnou a solární energii, jakož i energii oceánů, která má potenciál dodat obrovské množství trvale udržitelné energie. Carbon Trust odhaduje, že prakticky využitelný globální potenciál tohoto zdroje je 2,000-4,000 Twh/rok, což pokryje 10 až 20 % současné světové energetické spotřeby.


Západní pobřeží Irska
Vlny obsahují obrovské množství energie. A vlny jsou lepší pro zachování energie než vítr, jelikož jsou schopné uchovat si až tisíckrát více kinetické energie. Množství energie, které vlna obsahuje, závisí na faktorech, jako je rychlost větru, délka doby vanutí větrů a vzdálenost vanutí – délka rozběhu větrových vln. Západní pobřeží Irska otevřené Atlantskému oceánu má velmi dlouhou délku rozběhu větrových vln, což vytváří velmi silné vlnové klima s nejvyšší průměrnou energií vln v Evropě.

Investice do energie oceánu
Podle studie Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) by energetický zdroj pocházející z irského pobřeží mohl dosáhnout až 34 GW. Proto se sdružení vládních organizací, podniků veřejně prospěšných služeb a technologických společností snaží využít jeho potenciál. Aby se dozvěděl více, časopis BLUEPRINT mluvil s Colm de Búrca, ředitelem pro energii oceánů irské energetické společnosti ESB. ESB je přední irskou energetickou společností v oboru se 7,000 zaměstnanci a ročním obratem 3 miliard EUR.



Colm de Búrca


Zkušený muž u kormidla
Colm de Búrca má zkušenosti v oblastech výroby elektrické energie, maloobchodních dodávek a rozvoje podnikání, jakož i sjednávání dodávek elektrického proudu. Od roku 2008 odpovídá za přípravu podnikání společnosti ESB v oblasti energie oceánů s dlouhodobým cílem zajistit společnosti růst po roce 2020.





Spojení v rozmanitosti
Pokud existuje jedna věc, která spojuje zařízení používaná k využití energie oceánů, je to jejich rozmanitost. Zatímco všechny pracují tak, že přeměňují účinek vln na pohyb, který využívají elektrické generátory k výrobě elektřiny, způsob, jakým tak činí, se výrazně liší. Mohou využívat bóje, terminační zařízení, přelití, povrchové nebo oscilující vodní sloupce, jakož i pneumatický a hydraulický odběr.

Čtyři technologie, které mají náskok před ostatními
V Irsku spolupracuje společnost ESB se čtyřmi společnostmi se čtyřmi různými technologiemi za účelem rozvoje prvního projektu využívání energie mořských vln v Irsku. Tato čtyři zařízení využívají příbřežní útlum, oscilující vodní sloupec (OWC), bodový absorbér a kloubové útlumové zařízení. Všechna čtyři v současné době prochází vývojem a testováním a jsou určena pro komerční nasazení na velkých pobřežních polích.

Wavebob
Wavebob je irská společnost, která navrhuje a vyrábí měniče energie mořských vln Wavebob (WEC). Měnič je osově souměrný, automatický bodový absorbér zahrnující vnitřní plovák a vnější kruh, které reagují odlišně na průchod vln. Vlny způsobují pohyb vnitřního plováku ve vztahu k vnějšímu kruhu a energie tohoto relativního pohybu je zachycena pro výrobu elektřiny. Wavebob automaticky upraví svou odezvu tak, aby vyhovoval převažujícímu vlnovému klimatu, a je speciálně určen pro získávání energie ze vzdouvání oceánu. Wavebob v plné velikosti má přibližně průměr 20 metrů a tělo ponořené 65 metrů pod hladinou vody.

Ocean Energy Buoy
OceanEnergy Limited je irská společnost, která projektuje a vyrábí zařízení Ocean Energy Buoy, plovoucí měnič energie mořských vln. Využívá energii mořských vln ke kompresi vzduchu zachyceného mořskou vodou ve speciální komoře a čerpá ji prostřednictvím systému vzdušných turbín. Každá vzdouvající se vlna tlačí vzduch v komoře otvorem, který vede do turbíny a generátoru, čímž se otáčí turbína. Jakmile voda uvnitř komory opět opadne vznikne podtlak, což nasává vzduch zpět a ten opět roztáčí turbínu. Pro více informací klikněte zde

Pelamis
Pelamis Wave Power Limited projektuje a vyrábí měniče energie mořských vln Pelamis, částečně ponořené zařízení složené z válcových částí spojených kloubovými spoji. Vlna vyvolaná pohybem těchto spojů je zachycena v hydraulických válcích, které čerpají kapalinu o vysokém tlaku hydromotory prostřednictvím vyrovnávajících akumulátorů. Algoritmus řídí odpor v hydraulických válcích, snižuje ho, když jsou malé vlny, zvyšuje ho, když jsou vlny velké, čímž zajišťuje, že výroba energie je maximální bez ohledu na stav moře. Hydraulické motory pohání elektrické generátory na výrobu elektřiny. Aktuální výrobní verze jsou 180 metrů dlouhé a 4 metry v průměru, přičemž každý stroj má 4 moduly pro převádění energie. Pro více informací klikněte zde

Aquamarine Power Oyster
Společnost Aquamarine Power projektuje a vyrábí měnič energie mořských vln Oyster. Toto zařízení využívá plovoucí sklopnou klapku, která je téměř úplně pod vodou, přičemž její pohyby pohání dva hydraulické písty, které tlačí mořskou vodu pod tlakem k pobřeží pro účely pohánění klasické hydroelektrické turbíny a výroby elektřinu. Oyster je příbřežní zařízení, které pracuje ve vodě do 20 metrů hloubky a asi půl kilometru od pobřeží. V podstatě je Oyster velké čerpadlo, které poskytuje zdroj energie pro klasické pobřežní vodní elektrárny.



Oyster. Obrázek zveřejněn s laskavým svolením společnost Aquamarine Power.

BLUEPRINT (firemní časopis Grundfos): Musí všechny čtyři technologie energie oceánů vyvinout komerčně životaschopné řešení, aby společnost ESB splnila své cíle pro rok 2020 a dále?

Colm de Bùrca:
Ne nutně, jelikož budou k dispozici další technologie, které mohou být vyvinuty v nadcházejících letech. Nicméně úspěch projektů využití energie oceánů zásadně závisí na osvědčení komerčně životaschopné technologie v dodávkách energie.

BLUEPRINT: Existují tedy další slibné technologie?

Colm de Bùrca:
Ano, existují a společnost ESB se podílí na sledování a vyhodnocování řady slibných technologií, které by mohly být využity v budoucích projektech využití energie oceánů.

Použitelnost
Část technologické výzvy se týká nalezení správného místa a podmínek pro projekty využití energie oceánů. Technologie sama o sobě – zařízení – musí vyhovovat lokalitě, pokud jde o hloubku vody, mořské dno a geotechnické požadavky, jakož i takzvané hloubkové faktory.

Odolnost
Největší technologická a projektová výzva je pravděpodobně odolnost v nepříznivých – a občas extrémně nepříznivých – podmínkách. Na jedné straně musí být zařízení pro využití energie mořských vln navržena pro určité vlnové klima a jeho variace vlnového spektra, směrovost, šíření a vyrovnání. Tyto faktory jsou předvídatelné. Avšak to, co nelze předvídat, jsou extrémní vlny; dokonce v oblastech s průměrnou úrovní energie mořských vln 30 - 70 kW/m byly zaznamenány extrémní úrovně přesahující 2,000 kW/m. Konstruování zařízení s životností 25 let, které odolá tak extrémním silám, je výzvou pro každého v odvětví využití energie oceánů.

 
 
Reklama