Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komunitní energetika o krok blíže: poslanci poslali novelu Lex OZE 2 do dalšího projednání

Novela energetického zákona známá jako Lex OZE 2, která má v Česku umožnit spuštění dlouho očekávané komunitní energetiky dnes prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, a to hlasy 160 přítomných poslanců. Novela nyní zamíří do Hospodářského výboru.

Svaz moderní energetiky vnímá velmi pozitivně, že strany napříč politickým spektrem vyjádřily silnou podporu pro projednávání novely a věří, že po zapracování relevantních připomínek Česká republika získá skutečně funkční a smysluplný systém energetických komunit.

Poslanci dnes ukázali, že jim levná a dostupná lokální energie pro české spotřebitele není lhostejná. Doufáme, že během následujících kol legislativního procesu dojde k doladění stávající novely tak, aby obsahovala všechny klíčové prvky umožňující snadné a efektivní sdílení energie napříč komunitami. Jde zejména o zavedení úlev z distribučního poplatku pro energii sdílenou na krátkou vzdálenost, silné postavení obcí v komunitách a motivační podmínky, které povedou k rozsáhlému zapojení zákazníků i výrobců čisté energie,“ komentuje dnešní projednávání Martin Ander, expert na komunitní energetiku ze Svazu moderní energetiky.

Komunitní energetika, pokud bude správně legislativně nastavená, přinese spotřebitelům možnost spotřebitelům užívat levnou a lokálně vyrobenou energii z obnovitelných zdrojů. Do systému se budou moci zapojit jak jednotlivci, tak i firmy nebo obce. Novela je důležitá například z hlediska rozvoje větrných a velkých pozemní fotovoltaických elektráren, které bude možné zapojit do energetického společenství. Obyvatelé tak dostanou příležitost přímo čerpat z výhod těchto zdrojů,“ dodává Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Přečtěte si také Záporné ceny a fotovoltaika mění pravidla hry – mnohem rychleji, než jsme čekali Přečíst článek

Během projednávání novely zazněla řada výtek ke stávající legislativě. Šlo ale zejména o detaily jednotlivých prvků legislativy. „Já si myslím, že je to svým způsobem revoluční návrh zákona. Je to logické doplnění moderní energetiky,” řekl poslanec a zpravodaj novely zákona pro první čtení Ivan Adamec (ODS) a doplnil: „Není to určitě stoprocentně dokonalý návrh, bude potřeba se zabývat na výboru některými pohledy na některé části zákona. Nicméně tvrdí, že tento návrh zákona je připraven dobře.“

Z mého pohledu je to možná energetický zákon roku. Zákon považuji za správný krok, hnutí ANO jej nebude blokovat,“ okomentoval novelu poslanec za ANO a místopředseda hnutí Karel Havlíček. Dodal, že chce v návrhu dodefinovat možnost vystoupení z energetické komunity a přímo do zákona by rád zařadil lepší definici sdílení energie.

Pozitivně novelu vnímají i Piráti. Poslankyně Klára Kocmanová za klub řekla, že „návrh zákona a samotný záměr naplno podporujeme, jelikož umožní občanům, obcím, malým podnikatelům vytvářet energetická společenství, která budou moci vyrábět, spotřebovávat a sdílet energii. Taková komunitní energetika činí domácnosti více nezávislými na energii velkých energetických společností, a tím pádem i odolnější vůči kolísání cen energií.“

Kocmanová dodala, že komunitní energetika je předpokladem pro budoucí dekarbonizaci. Piráti ale naléhají na kybernetické zabezpečení takzvaného Energetického datového centra a na ochranu osobních údajů. Koaliční strana také požaduje změnu statického klíče na dynamický.

V rozpravě dále například poslanec za ANO Robert Stržínek upozornil na problematické měření po fázích, kterým je Česko v rámci Evropy raritní a je pro provozovatele fotovoltaických systémů nevýhodné. A poslanec za KDU-ČSL Robert Teleky také připomněl, že Česko stále nepřijalo transpozici směrnice Evropské unie o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou. Novela Lex OZE 2 sice některé prvky této právní úpravy zavádí, ale na základní instituty jako je akumulaceagregace flexibility si stále počkáme.

 
 
Reklama