Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vítězem E.ON Energy Globe 2019 je aplikace Nesnězeno.cz

Pomocí chytré aplikace si mohou lidé koupit neprodané jídlo, které by jinak skončilo v odpadkovém koši.


© Adobe Stock

Nejlepším ekologickým projektem České republiky a absolutním vítězem 11. ročníku soutěže E.ON Energy Globe se stal projekt Nesnězeno.cz zachraňující jídlo z českých restaurací.

Do letošního ročníku největší tuzemské soutěže oceňující ekologické projekty se zapojilo celkem 273 projektů, z nichž deset vybrala odborná porota do finálního hlasování veřejnosti. V pěti soutěžních kategoriích – Obec, Firma, Produkt, Vzdělávání a Stavba – proti sobě stály vždy dva nominované projekty. „O vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala široká veřejnost prostřednictvím online hlasování. Celkem lidé projektům poslali 37 tisíc hlasů. Absolutním vítězem soutěže se letos stal projekt Nesnězeno.cz, který zvítězil také v nově zavedené kategorii Produkt, kde získal od veřejnosti téměř 6 tisíc hlasů,“ vysvětluje Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON, která soutěž v Česku organizuje.

Autoři projektu Nesnězeno.cz si dali za cíl co nejvíce omezit plýtvání jídlem v restauracích, bistrech a kavárnách. Pomocí mobilní aplikace si mohou lidé velmi jednoduše vybrat a objednat za zvýhodněnou cenu jídlo, které se daný den nepodařilo prodat. Více než 50 tisíc uživatelů aplikace si může vybírat z nabídky 270 provozoven z celé České republiky. Od startu projektu se podařilo zachránit více než 17 tisíc porcí jídla. „Máme obrovskou radost z toho, kolik lidí nás podporuje a zachraňuje jídlo před vyhozením do koše. Získaných ocenění si nesmírně vážíme a jsou pro nás velkou motivací do další práce,“ uvádí Michaela Gregorová, spoluzakladatelka projektu Nesnězeno.cz.

  • Během slavnostního vyhlášení byly oceněny rovněž nejlepší projekty ostatních soutěžních kategorií. V kategorii Obec zvítězil vsetínský projekt zaměřený na omezení spotřeby jednorázových plastů. V rámci projektu s podtitulem „Je to čistě na nás“ obec zavedla systém vratných nápojových kelímků při pořádání různých sportovních, společenských a kulturních akcí. Ke snížení množství plastového odpadu mohou Vsetíňané přispět také používáním znovupoužitelných textilních sáčků, které jsou vyráběny ve spolupráci s neziskovým sektorem.
  • Prvenství v kategorii Stavba získala energeticky úsporná školka v Sedlejově. Novostavba s minimální energetickou náročností dokonale zapadá do původní vesnické architektury malé obce na Vysočině. Prosklená stěna z francouzských oken zajišťuje dětem dostatek denního světla a pohodlný přístup na zahradu školky.
  • V kategorii Vzdělávání získal nejvíce hlasů veřejnosti projekt Včelí stráž, který se věnuje vzdělávání dětí i vedoucích kroužků zaměřených na včelařství. Projekt sdružuje 220 kroužků po celé České republice, do jejichž aktivit se každoročně zapojí přes dva tisíce dětí. Děti si zkoušejí nelehkou manuální práci, točí a sdílejí videonávody a samy přicházejí s řešeními problematické situace se včelstvem v budoucnu.
  • Prvenství v kategorii Firma získal Institut cirkulární ekonomiky. Ten představil unikátní technologii úpravy bioplynu z čistírenských kalů na biometan, který následně slouží jako palivo pro vozidla městské hromadné dopravy.

Za celkové vítězství v soutěži E.ON Energy Globe převzala dvojice ve složení Michaela Gregorová a Jakub Henni za projekt Nesnězeno.cz hlavní výhru v podobě plně elektrického vozu ŠKODA Citigo iV a také solární střídač s 4kWh baterií v hodnotě 180 tisíc korun od ABB. Vítězové jednotlivých kategorií obdrželi vouchery od společnosti Buderus, Hornbach a energetické společnosti E.ON.

 
 
Reklama