Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Využití tepla z odpadní vody z v prádelnách

V dnešní době, kdy stojíme před naléhavou potřebou snižování spotřeby energie a hledání udržitelných způsobů života, se obracíme k technologiím, které nám umožňují efektivně tyto zdroje využívat.

Jedním z těchto zdrojů je třeba teplá odpadní voda z praček v prádelnách. Toto teplo, které se běžně vypouští do kanalizace, může být významným zdrojem energie. Většina činností v prádelnách vyžaduje použití teplé vody, a zde leží obrovský potenciál využití tepla z odpadní vody z praček.

Tato voda, která opouští pračku, je skoro vždy horká, často přesahující 40 °C, což je více než dostatečné teplo k ohřívání další vody, zejména vody přitékající do praček.

Právě proto je v hledáčku teplá odpadní voda, která bez dalšího využití odtéká z praček do kanalizace. Přitom se dá využít pro předehřev vstupní vody do praček. Tím by se snížila spotřeba energie při ohřevu vstupní vody, což má přímý vliv na energetickou účinnost prací v prádelně.

 Jednou z nejlepších možností je instalace rekuperačního výměníků AKIRETHERM® PROFI, který efektivně využívá teplo z odpadní vody z praček. S účinností až 80% dokáže významným způsobem snížit spotřebu elektrické energie a celkovou energetickou náročnost provozu. Svou konstrukcí a téměř nulovými provozními náklady je ideálním způsobem, jak těchto cílů dosáhnout.

Celkově lze říci, že využití tepla z odpadní vody z praček v prádelnách představuje zásadní příležitost ke zlepšení energetické efektivnosti a snížení ekologické zátěže této průmyslové činnosti a díky rekuperačnímu výměníku AKIRETHERM® PROFI je její dosažení reálné.

Více informací


AKIRE s.r.o.
logo AKIRE s.r.o.

Ryze český výrobce a prodejce rekuperačních výměníků zpětného získávání tepla z odpadních vod AKIRETHERM určených zejména pro rodinné domy. Zařízení vyrovnává nekontinuální provoz v objektu a významným způsobem snižuje jeho energetickou náročnost.

 
 
Reklama