Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Díky modernizaci ušetří Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně za energie stovky milionů

Brněnskou Fakultní nemocnici u sv. Anny čeká komplexní modernizace energetických systémů. Celková cena činí 966 milionů korun vč. daně. Projekt bude realizován osvědčenou metodou EPC.

Modernizace energetických technologií a zdrojů nemocnice se realizuje metodou se zaručeným výsledkem, tzv. EPC. Dodavatelské sdružení společností Amper Savings a ENETIQA v rámci této metody smluvně garantují snížení spotřeby přinejmenším o jednu třetinu oproti současné spotřebě. Amper Savings, jako lídr sdružení, celou zakázku zastřešuje a zajistí i následný 10 letý aktivní energetický management. Díky tomu by měla nemocnice během 10 let od ukončení modernizace uspořit na energiích přinejmenším 507 mil. Kč vč. DPH.

Modernizace se týká 3 areálů a 20 budov nemocnice. Součástí úprav budou stavební opatření, která zlepší tepelně-technické vlastnosti budov, výstavba nové plynové parní kotelny, modernizace zdrojů a instalace nových rozvodů tepla a páry. Ve všech objektech nemocnice budou instalovány nové výměníkové stanice. Nové vzduchotechnické jednotky umožní využívat odpadní teplo z modernizovaného systému chlazení. 10 000 úsporných LED svítidel zajistí značnou úsporu elektřiny. Instalace 2 lokálních FVE zajistí dílčí energetickou soběstačnost areálu.

Základní parametry projektu:

➔ Garantovaná minimální roční úspora 50,7 mil. Kč vč. DPH za rok z nákladů za energie a vodu, tj. 30 % z původních celkových ročních referenčních nákladů 171,5 mil. Kč vč. DPH.

➔ Garantovaný pokles emisí CO2 odpovídá ročním emisím vygenerovaným 4 316 vozidly Škoda Octavia s nájezdem 10 000 km.

➔ Celková nabídková cena 966,4 mil. Kč vč. DPH, z toho předpokládaná dotace z Národního plánu obnovy 540 mil. Kč.

Více informací


Amper Savings, a.s.
logo Amper Savings, a.s.

Společnost Amper Savings, a.s. se již 10 let zaměřuje na poskytování energetických služeb se zaručenou úsporou (EPC = Energy Performance Contracting) s využitím aktivního energetického managementu, jejichž součástí je realizace a provozování energetických ...

 
 
Reklama