Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech po modernizaci ušetří za energie každoročně 10 mil. Kč

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech dokončila modernizaci energetických zařízení za téměř 333 mil. Kč. Díky projektu ušetří nemocnice 30% nákladů na energie a 43% emisí skleníkových plynů.

Projekt energetické úspory se zárukou (EPC) realizovala společnost Amper Savings, která garantuje dosažení úspor a v případě jejich nesplnění hradí náklady ze svého.

Klíčovými součástmi modernizace energetických zařízení jsou vybudování nové plynové kotelny, výměna rozvodů topné vody a páry, zateplení budov v areálu, instalace střešní fotovoltaické elektrárny. K dalším opatřením v patří instalace parního zdroje pro technologické účely, osazení KGJ o výkonu cca 199 kWe/265 kWt pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny, výměna technologie prádelny, zdroje chladu a LED osvětlení, modernizace systému měření a regulace. V rámci projektu byly vyměněny více než 3 km potrubí, více než 6 500 vnitřních svítidel, zatepleno 12 250 m2 půd a přes 1 100 m2 plochých střech, byla vybudována nová 180 m dlouhá plynová přípojka a na stávající radiátory bylo nainstalováno 2 408 termostatických ventilů a hlavic.

V dobřanské nemocnici se nejvíce ušetří na zemním plynu (42%) a na elektřině (36%) a emise CO2 se sníží o 2 479 tun za rok, což představuje až 43% pokles proti referenční spotřebě. Amper Savings bude poskytovat v dalších letech nemocnici i služby aktivního energetického managementu, díky čemuž se očekává další snižování spotřeb energií areálu nemocnice.

Celkové náklady na renovaci a modernizaci energetických zařízení nemocnice činí necelých 333 mil. Kč. Projekt je financován z fondů EU, státního rozpočtu a rozpočtu nemocnice. Evropská dotace činí 58,4% výdajů, 15% výdajů hradí stát.

Více informací


Amper Savings, a.s.
logo Amper Savings, a.s.

Společnost Amper Savings, a.s. se již 10 let zaměřuje na poskytování energetických služeb se zaručenou úsporou (EPC = Energy Performance Contracting) s využitím aktivního energetického managementu, jejichž součástí je realizace a provozování energetických ...

 
 
Reklama