Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zájem o fotovoltaiku nepolevuje. V květnu dramaticky přibylo nových poptávek

I přes zprávy o problémech velkých dodavatelů fotovoltaiky poptávky po nových instalacích neutichly. V květnu byl meziměsíční nárůst několikanásobný.

Po problémech některých dodavatelů fotovoltaiky, které jsou tuzemskými médii ve velkém pokrývány se už v prvním čtvrtletí letošního roku mohlo zdát, že přijde velký útlum poptávky po nových instalacích fotovoltaiky. Aktuální data ale ukazují, že domácnosti a firmy se problémů nezalekly a dál pokračují v investicích do snadno dostupného obnovitelného zdroje.

Počet poptávek po fotovoltaice ze strany domácností (dle dat srovnávače Voltaico.cz) se tak v květnu meziměsíčně zvýšil o několik desítek procent.

Podle poptávek a dotazů od uživatelů vidíme, že domácnosti i menší firmy jsou po velkých mediálních kauzách stále více obezřetné a dodavatele si mnohem důkladněji prověřují. Velké téma hlavně u domácností hraje i výše záloh, které od nich firmy požadují. Jen málo ze zákazníků je tak nyní ochotno přistoupit na zálohy ve výši nad 30 % hodnoty celé zakázky,“ uvádí Michal Štrympl z Voltaico.cz.

S tím jak se v médiích nadále objevují informace o nejistých cenách energií pro následující měsíce očekáváme, že poptávka po fotovoltaických elektrárnách stejně jako po tepelných čerpadlech nadále poroste.

Přestože problémy některých dodavatelů u zákazníků značně pokřivily pohled na celý trh, musím říci, že celá věc je ve skutečnosti z mého pohledu spíše pozitivní. Problémů si totiž všiml i stát, který ve spolupráci s asociacemi více dbá na vzdělávání zákazníků a jejich ochranu. To tak může být jen přínosem pro celý trh s obnovitelnými zdroji,“ dodává Martin Bárta z Voltaico.cz.

Více informací

 
 
Reklama