Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otestovali jsme úspěšně termodiagnostiku FVE s pomocí dronu

Provedli jsem úspěšně pilotní termodiagnostiku solární elektrárny pomocí dronu. Metoda výrazně zkrátí čas snímkování a eliminuje závislost na stálých klimatických podmínkách.

Společnost EICERO, která se specializuje na diagnostiku fotovoltaických elektráren a především na regeneraci výkonu FV panelů vlivem působení jevu PID (Potential Induced Degradation), uskutečnila ve spolupráci s brněnskou firmou Robodrone Industries první úspěšný termovizní monitoring solární elektrárny pomocí profesionálního bezpilotního letadla Robodrone, neboli dronu.

Největší výhodou dronu je výrazná úspora času a snížení závislosti na klimatických podmínkách.

„Termovizní diagnostika je závislá na vhodném počasí s dostatečným a stabilním osvitem. Při manuálním měření „z ruky“ je u větších instalací nutné takové stabilní počasí i po dobu několika dní, abychom měli srovnatelné výsledky z celé FVE. Navíc je i díky technologickému a konstrukčnímu řešení na mnoha elektrárnách problém při ručním měření ze země dodržet u výše položených FV panelů potřebný optimální úhel snímkování“, říká ředitel EICERO Michal Voráček.
Tento problém řeší efektivně právě použití dronu zvolením správné výšky letu s možností flexibilního nastavení zavěšené IR kamery s vysokým rozlišením. Dron se zkušenou posádkou zvládne za jeden den detailně nasnímat solární elektrárnu o instalovaném výkonu cca 10 – 12 MW, což je oproti ručnímu měření přibližně šestinásobek.
„Dá se tedy zjednodušeně říct, že s dronem během jednoho slunečného dne zvládneme IR diagnostiku na takové rozloze, pro kterou bychom při klasické ruční termovizi potřebovali takových vhodných dnů šest i více. S čekáním na potřebné podmínky se pak může takové měření natáhnout i do týdnů“, dodává Voráček.

Největším přínosem použití dronu pro termodiagnostiku solárních elektráren je tak právě výrazná úspora času a snížení závislosti na klimatických podmínkách. Náklady na techniku, obsluhu a doprovodné činnosti (předletová příprava atd.) jsou rovněž úsporou času kompenzovány.

termodiagnostika FVE s pomocí dronu, foto EICERO
termodiagnostika FVE s pomocí dronu, foto EICERO s.r.o.

„Máme bohaté zkušenosti s létáním v různých podmínkách a pro různé účely, ale monitoring solárních elektráren je hodně specifická záležitost. Techniku a způsob letu musíme maximálně podřídit požadavkům na vysokou kvalitu termosnímků“, dodává provozní ředitelka Robodron Industries, Jana Fleissigová.
„Proto jsme spojili síly. Odborník termodiagnostik sleduje kvalitu záznamu a zadává pokyny a na nás je, abychom tyto požadavky dokázali splnit.“

EICERO v současné době předpokládá využití dronu pro termodiagnostiku a monitoring především větších instalací. Jedná se však i o vhodnou – a často jedinou – možnost pořízení IR snímků na střešních instalacích. Pro tyto případy je nutno ale zvážit optimální obchodní model vzhledem k náročnosti předletové přípravy s ní spojených nákladů v poměru s krátkou dobou vlastního monitorovacího letu.


EICERO s.r.o.
logo EICERO s.r.o.

Specializujeme se na výstavbu ostrovních FVE, microgrid, e-nabíjecí stanice a řízení spotřeby. Provádíme komplexní servis fotovoltaických elektráren a eliminaci jevu PID. Našim cílem je produkce zelené elektřiny, maximalizace produkce z FVE, dlouhodobá ...

 
 
Reklama