Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sankce za neoprávněné získání povolenek na emise skleníkových plynů

Cílem novely zákona č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a dalších souvisejících zákonů je především adaptace na nařízení Komise (EU) č. 389/2013, které vstoupilo v platnost dne 3. 5. 2013.

Pokud provozovatel zařízení včas neoznámí, že došlo ke změně v provozu zařízení, a nepředá ověřené údaje o emisích, mohou mu být přiděleny a následně správcem rejstříku vydány povolenky, na které nemá nárok.

V současnosti přitom neexistuje povinnost vrácení povolenek, protože riziko neoprávněně přidělených povolenek bylo minimální a evropská legislativa tento proces neobsahovala. Existují však obavy z možného zneužití systému EU ETS k praní špinavých peněz.

Novela zavádí především povinnost vrácení neoprávněně přidělených povolenek a dále umožňuje Ministerstvu životního prostředí uložit pokutu ve výši 100 € za povolenku v případě, že provozovatel zařízení odmítne neoprávněně získané povolenky vrátit.

Vzhledem k současné ceně povolenek, která se pohybuje kolem 5 €/t, se předpokládá, že k uložení pokuty nedojde. Případný výnos by byl ze 70 % příjmem státního rozpočtu a ze 30 % příjmem kraje, v němž je zařízení umístěno.

Výbor pro životní prostředí PSP doporučil vložit do zákona nové ustanovení, podle něhož by výnos z dražeb povolenek musel být použit na snižování emisí skleníkových plynů. Navrhl také, aby na bezplatné povolenky neměly nárok až do konce roku 2016 letecké společnosti pro mimoevropské lety.

Novela závádí i další změny. Ruší například správní poplatek 3000 korun za změnu povolení k emisím skleníkových plynů. Ruší povinnost ověřovatelů emisí mít autorizaci MŽP, postačí akreditace od Českého institutu pro akreditaci. Pro národního správce rejstříku obchodování s povolenkami zavádí novela některé povinnosti, vycházející ze směrnice 2005/60/ES, o předcházení zneužití finančního systému k praní peněz a financování terorismu.

 
 
Reklama