Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Brněnská technika má laboratoř pro testování solárních panelů

Vysoké učení technické v Brně (VUT) vybudovalo novou laboratoř pro testování fotovoltaických panelů. Poslouží vědcům a studentům při výzkumu.

Škola plánuje i její komerční využití pro kontrolu panelů, které slouží k výrobě energie v solárních elektrárnách. Podobných laboratoří je málo. Investice 4,5 milionu korun by se tak mohla vrátit přibližně za pět let, sdělila mluvčí brněnské techniky Jitka Vanýsková.

Nainstalovaný přístroj měří vlastnosti fotovoltaických panelů takzvanou flashovou metodou. Během záblesku trvajícího deset milisekund proměří elektrické vlastnosti, z nichž se následně vypočítají požadované parametry, jako je okamžitý dodávaný maximální výkon a účinnost přeměny světelné energie na elektrickou.

Podle odhadu je nyní v Česku nainstalováno nejméně sedm milionů fotovoltaických panelů. Jejich chybovost je závislá na výrobci, dodavateli a montáži. "Lze však odhadovat, že s přibývajícím časem, který uplyne od jejich instalace, bude vadných panelů spíše přibývat," uvedl zástupce vedoucího Ústavu elektrotechnologie VUT Jiří Vaněk.

Brněnští vědci počítají také s tím, že po získání akreditace pro zahraničí začnou jejich fotovoltaickou laboratoř využívat také zákazníci z Německa. Srovnatelných kontrolních zařízení je tam prý s ohledem na množství solárních elektráren nedostatek. "Pro srovnání, v Německu je nainstalováno zhruba osmkrát více panelů než v České republice," podotkl Vaněk.

 
 
Reklama