Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čína snižuje cíl v jádru a zdvojnásobuje cíl ve fotovoltaice

Čína snížila pro rok 2015 plánovaný výkon v jaderných elektrárnách o 20 %. Naopak cíl pro fotovoltaiku byl během posledního roku zvýšen již potřetí, tentokrát o 100 %.

Čína bude mít v roce 2015 pravděpodobně větší instalovaný výkon ve fotovoltaických elektrárnách, než v elektrárnách jaderných.

Podle plánu z roku 2007 měl být v roce 2015 instalovaný výkon v jaderných elektrárnách 50 GW, zatímco pro fotovoltaiku plánovala čínská vláda pouhých 1,8 GWp.

Zejména plány pro fotovoltaiku se však dramaticky mění. Přesněji: během posledního roku a půl byl plán zvýšen nejméně čtyřikrát, naposledy dokonce o 100 %. Podle posledních informací čínská vláda plánuje pro rok 2015 instalovaný výkon fotovoltaických elektráren 40 GWp.

Na druhou stranu po katastrofě v japonské Fukušimě bylo zastaveno povolvování nových jaderných elektráren, aby mohly být revidovány bezpečnostní standardy přinejmenším pro elektrárny na pobřeží. Povolování nových jaderných elektráren sice bylo nedávno uvolněno, cíl pro rok 2015 však byl snížen na 40 GW. V současnosti pokrývají jaderné elektrárny necelá dvě procenta výroby elektřiny v Číně.

Prozatím nejsou známy nejnovější názory čínského fotovoltaického průmyslu. Předchozí cíl 20 GWp však byl označen za málo ambiciozní, průmysl očekával nejméně 30 GWp.

 
 
Reklama