Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ Distribuce letos investuje 11,3 miliardy, i pro fotovoltaiku

Posílit chce hlavně oblasti, kde má nedostatečný výkon, do nových transformátorů i elektroměrů. Investice se mají přiblížit hodnotám z rekordního roku 2009, kdy firma investovala 11,6 miliardy.

Celkem 11,3 miliardy korun chce letos investovat společnost ČEZ do své distribuční soustavy. Posílit chce hlavně oblasti, kde má nedostatečný výkon, do nových transformátorů i elektroměrů. Informovala o tom severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Investice se mají přiblížit hodnotám z rekordního roku 2009, kdy firma investovala 11,6 miliardy.

Značnou část investic ovšem letos odčerpávají solární a větrné elektrárny, které ČEZ musel přednostně připojit. Vloni kvůli tomu vydal 530 milionů korun, za první tři měsíce letošního roku potom 83 milionů. "Podle zákona jsme měli povinnost obnovitelné zdroje připojit a musíme se podílet i na jejich nákladech," řekla Holingerová.

Hlavní investice pro letošek ČEZ plánuje hlavně tam, kde se jeho síť potýká s nedostatkem výkonu. Na severu Čech je to například okolí Liberce a Ústí nad Labem. Čtyřletá modernizace transformátoroven v Liberci má začít letos, kdy do ní ČEZ investuje 200 milionů, další čtvrtmiliardu letos spolkne nová transformátorovna v Ústí.

Čtvrt miliardy má stát i sjednocení dispečerského systému, který by měl nabídnout větší flexibilitu a zálohování jednotlivých pracovišť navzájem. Za 300 milionů chce zase ČEZ dosáhnout toho, aby se snížily ztráty v přenosové soustavě tím, že bude elektřina spotřebovávána co nejblíže svému zdroji.

Společnost ČEZ Distribuce se sídlem v Děčíně vznikla v březnu 2005. Působí na území devíti krajů, a to Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského. Zásobuje přes 3,5 milionu odběrných míst a využívá při tom více než 54.000 transformátorů a 154.016 kilometrů vedení. Je stoprocentní dceřinou firmou společnosti ČEZ. Manažersky jsou firmy podle požadavků Evropské unie odděleny. ČEZ vykonává vlastnickou správu, ale na řízení firmy se nepodílí.

 
 
Reklama