Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaici v dopise ČEPS žádají zrušení stop stavu o připojení

Česká fotovoltaická průmyslová asociace vyzvala generálního ředitele provozovatele přenosové sítě ČEPS Vladimíra Tošovského k ukončení stop stavu pro vydávání smluv o připojování nových solárních zdrojů do sítě. Zákaz trvá již více než rok a ČEPS s distribučními společnostmi jej zdůvodňují nutností zachovat stabilitu soustavy. Další postup by ČEPS s distributory měl oznámit koncem týdne.

Fotovoltaici chtějí zrušit stop stav zejména pro malé elektrárny do 30 kilowatt, které se instalují na střechách rodinných domů. "Distribuční společnosti odpírají veškeré nové individuální nároky na připojení do elektrizační soustavy bez ohledu na velikost konkrétní instalace a především bez konkrétního zkoumání, zda existují nebo neexistují konkrétní individuální důvody k zamítnutí žádostí o připojení do elektrizační soustavy," uvedl prezident fotovoltaické asociace Aleš Spáčil.

Podle ČEPS má elektrizační soustava ČR technické limity, které představují 2200 megawatt instalovaného výkonu. V současnosti činí instalovaný výkon solárních elektráren zhruba 1900 MW. Dalších více než 200 MW výkonu přestavují větrné elektrárny.

Mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková ČTK sdělila, že provozovatel sítě a distribuční společnosti své stanovisko ke stop stavu zveřejní ještě tento týden. ČEPS i ministerstvo průmyslu a obchodu se na začátku roku vyjádřily, že zrušení stop stavu přichází v úvahu jen při zachování bezpečnosti přenosové sítě. Vzhledem k současnému instalovanému výkonu solárních a větrných zdrojů má však prolomení stop stavu malou pravděpodobnost.

Fotovoltaická asociace argumenty o ohrožení bezpečnosti sítě v případě připojování malých střešních solárních elektráren odmítá. Rozptýlení stovek malých elektráren po republice podle ní stabilitu soustavy neohrozí. Vyrobená elektřina se totiž spotřebuje přímo na místě v domě nebo v nejbližším okolí.

 
 
Reklama