Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový solární komplet od DZ Dražice

Ohřev teplé vody pomocí solárních kolektorů je typickým příkladem využití sluneční energie. Připočteme-li skutečnost, že moderní systémy nabízí možnost dohřevu pomocí elektrické topné jednotky nebo výměníku kotlem, získáváme ideální systém pro celoroční ohřev teplé vody, který dokáže ušetřit až 70 % ročních nákladů spojených s přípravou teplé vody. Slunce Vám totiž fakturu nikdy nepošle.

Tradiční český výrobce ohřívačů vody DZ Dražice nabízí nově kompletní systém pro solární ohřev vody, který zcela vyhoví požadavkům drtivé většiny uživatelů. Solární komplet je dodáván jako cenově výhodný optimalizovaný celek ve dvou objemových variantách pro ohřev 200 nebo 300 litrů vody. Sada se skládá z následujících prvků:

  • Solární panely
  • Ohřívač vody s možností dohřevu elektrikou nebo výměníkem kotlem
  • Solární regulátor
  • Čerpadlová jednotka
  • Expanzní nádoba
  • Teplonosná kapalina
  • Příslušenství (spojovací materiál pro připojení kolektorů, kotevní systém pro upevnění kolektorů na šikmou střechu
  • 30 metrů nerezového izolovaného potrubí

Solární panely

Dodávaný model DZ 3000 S je plochý kolektor určený pro solární systémy s oběhovým čerpadlem. Konstrukci tvoří lisovaná skříň z Al-Mg plechu s bezpečnostním sklem v nekorodujících hliníkových profilech. Absorbér tvoří tvarovaný hliníkový plech se selektivní konverzní vrstvou, který obepíná meandr z měděné trubičky. Paralelně lze propojit až deset kolektorů v jedné řadě. Dodávka obsahuje přírubové vývody, k hydraulickému okruhu se připojují rychlospojkami Ø26 mm.

Ohřívač vody

Součástí solárního setu je jedna z variant ověřené řady nepřímotopných ohřívačů pro solární systémy k postavení na zem o objemech 200 nebo 300 litrů. Ohřívače se smaltovanou nádobou nabízí dva výměníky pro ohřev TUV z externího zdroje nebo kombinaci různých zdrojů (výměník kotle).

Solární regulátor

Dodávaný solární regulátor teploty DX4101 je určený pro použití v systémech solárního ohřevu teplé vody, které se skládají ze sestavy solárních kolektorů, zásobníku teplé vody s výměníkem a oběhového čerpadla. Zaručuje inteligentní automatickou regulaci ohřevu vody v zásobníku na požadovanou teplotu a optimální využití dostupných zdrojů ohřevu.

Čerpadlová jednotka

Solární čerpadlová jednotka REGUSOL II - dvojvětvová je určená pro obě větve - hnací i vratnou - primárního okruhu v solárních zařízeních pracujících se solárními kolektory. Jednotka zabezpečuje optimální oběh teplonosné kapaliny, měření a regulování průtoku, uzavření v případě potřeby, dodržování maximálního přetlaku a kontrolu solárního okruhu. Výhodou modelu REGUSOL II je kvalitní tepelně-izolační obal minimalizující tepelné ztráty v oběhu.

Teplonosná kapalina

Dodávaná teplonosná kapalina Solaren EKO je netoxická, ekologicky nezávadná, nezapáchající kapalina s nízkým bodem tuhnutí. Obsažené inhibitory koroze značně prodlužují životnost solárního systému. Jako bezpečnostní prvek pro případ havárie a průniku do okruhu pitné vody je kapalina obohaceno o hořkou chuťovou přísadou. Životnost náplně je minimálně šest let.

Objemové varianty solárních kompletů

Solární komplet DZD S 200 DZD S 300
Solární panel 2 ks DZ 3000 S 3 ks DZ 3000 S
Ohřívač vody OKC 200 NTRR/SOL OKC 300 NTRR/SOL
Solární regulátor DX4101 DX4101
Čerpadlová jednotka Regusol II. L130 Regusol II L130
Expanzní nádoba 12 litrů 18 litrů
Teplonosná kapalina SOLAREN-EKO 25 litrů 30 litrů

Zelená úsporám

Solární ohřev vody je typickým příkladem dotačního titulu Zelená úsporám. Výrobky DZ Dražice jsou již v tomto programu registrovány a získání státní dotace by pro vás tedy mělo být bezproblémové.

Technické specifikace jednotlivých komponent solárního systému naleznete na stránkách výrobce www.dzd.cz/cs/solarni-komplety/.


DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.
logo DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.

Značka DZ Dražice, která existuje již od roku 1956, je Vaší zárukou kvality, výkonu a hodnoty ohřívače vody. Základem filosofie společnosti DZ Dražice je spokojenost zákazníků s našimi ohřívači vody. Právě tato spokojenost patří mezi hlavní důvody věrnosti ...