Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topení pohledem ekonoma – topíme peletami (II. díl)

Jaké jsou náklady na topení peletami, kolik vás bude stát výměna starého kotle na uhlí nebo plyn za automatický kotel na pelety splňující třídu 3. Vyplatí se vůbec topit peletami, a jaké další výhody získáte?

Topit peletami či ne, instalovat peletový kotel?

Většina z vás, kteří se zajímají o změnu tepelného zdroje, se zajímá hlavně o to, kolik ušetří. To je ten hlavní impulz pro změnu. U pelet dlouhou dobu panoval názor, že se jedná o levné topení (dosud si to někteří klienti myslí). Bohužel to není zcela pravda, ve srovnání se zemním plynem dosáhnete maximální úspory 30 %. Proto přechod ze zemního plynu na pelety, vzhledem k výši investice, je třeba vždy dobře spočítat, za jak dlouho se vám investice do nového tepelného zdroje vrátí. Při tepelné ztrátě 20 kW se vám investice do peletové kotelny bude vracet cca 6 až 8 let (pokud přejdete z plynu).

 

Při přechodu z elektřiny na pelety, tam už jsou úspory dost výrazné a návratnost investice do peletového kotle bude v řádu 2 až 3 let.

Naopak při přechodu hnědého uhlí na pelety, se musíte připravit na vyšší roční náklady na vytápění a ohřev TUV. Ale získáte větší komfort a dobrý pocit z relativně ekologického vytápění.

 

Cena pelet, kvalita, alternativní pelety

Když se začaly dřevěné pelety používat pro vytápění, tak cena se pohybovala okolo 2,5 Kč/kg. Dnes je normální cena okolo 6,– Kč/kg (nárůst o 240 % za cca 8 let), na druhou stranu za poslední cca 3 roky je cena pelet celkem stabilní a co je důležité, stále si udržuje cenový odstup od zemního plynu a výrazněji pak od elektřiny. Kvalitativně pak jsou dřevěné pelety s kůrou (tzv. tmavé pelety) a pelety bez kůry (tzv. světlé pelety). Pokud máte kotel, který je zcela automatizován (zápal, vyhasnutí, změna výkonu atd.), pak doporučuji kupovat světlé pelety ve standardní kvalitě dle EN.

 

Alternativní pelety,
velmi diskutované palivo. Především, co to vlastně alternativní peleta je. Obecně se dá říci, že jakýkoli rostlinný materiál, který je slisován do formy pelet. Seznam materiálu, ze kterého lze vyrobit alternativní pelety, by byl na několik stran. Pelety obvykle produkují zemědělci z odpadů, které vznikají v rostlinné výrobě. Tyto pelety jsou zajímavé hlavně cenově, kdy se cena alternativních pelet pohybuje na 50 % ceny dřevěných pelet. Jak už to bývá, vše má své ale. Po první radosti, jak jste ušetřili, můžete mít velké problémy při provozu kotle (spékání popele, špatná soudržnost pelet, agresivní spaliny, …). Proto před nákupem alternativních pelet raději kontaktujte výrobce kotle, zda vůbec jsou tyto pelety pro váš kotel vhodné.

CHCETE UŠETŘIT? NAKUPUJTE PELETY NA JAŘE (většinou je nižší cena).

Jaký kotel vybrat a na co si dát pozor

Peletové kotle jsou na trhu ve velkém výběru. Můžeme si je rozdělit na kotle bez automatického zápalu (stálý oheň) a kotle s automatickým zápalem. Dále pak na kotle s účinností přes 90 % a přes 80 %. Účinnost je poměrně důležitý parametr, protože pelety jsou dražší palivo a v kotli s vyšší účinností pak protopíte méně. Proto pozor, pokud kotel umí pelety i uhlí, pak je na tom s účinností hůře, než kotel, který je speciálně určen pro spalování pelet.

Velmi důležitá je rovněž standardní výbava kotle, která má zásadní vliv na vaše pohodlí, na výši investice a samozřejmě i na cenu. Zejména pozor na čištění kotle a hořáku, kde automatizaci u kotlů v ceně okolo 50 000 Kč nemůžete čekat. Rovněž je dobré si dát pozor na to, jak se ovládá regulace, zda umí ovládat i strojové vybavení kotelny (čerpadla, elektroventily, nabíjení bojleru, …) a zda umožňuje ekvitermní režim. Pak se vyhnete překvapení v konečné ceně za instalaci, kotelna totiž není jen cena kotle.

První díl seriálu Topení pohledem ekonoma čtěte zde

Co by měl mít dobrý kotel ve standardní ceně

  • regulaci s ekvitermním řízením s jednoduchým ovládáním, možnost napojení na pokojový termostat
  • objem zásobníku paliva okolo 300 litrů (nebo menší zásobník a pneumatické podávání ze skladu paliva)
  • kvalitní systém automatického zápalu a vyhasnutí
  • prodlouženou záruku na výměník kotle
  • čisticí mechanismus výměníku kotle (s ručním ovládáním nebo el. ovládáním)
  • automatické ovládání výkonu ventilátoru (měl by to být ventilátor odtahový)
  • automatické řízení výkonu kotle dle potřeby topného systému
  • dobrou servisní síť (poznáte podle výčtu servisních techniků na webu dodavatele kotle)
  • ochranu proti prohoření paliva do zásobníku, nejlépe mechanickým turniketem
  • dobré reference na webových diskuzích
  • a vše výše uvedené za rozumnou cenu (obvykle okolo 70 tis. Kč bez DPH)
Tabulka: Vytápění dřevěnými peletami, ceny 03/2013 v Kč (energetické náklady na celý dům)
INVESTIČNÍ NÁKLADYPROVOZNÍ NÁKLADY
Kotel SmartFire 21 kW, násypka 470 l75 350Náklady na UV (6 988 kg)41 929
Topenářské práce (materiál, práce, uvedení do provozu)24 000Náklady na TUV (644 kg)3 865
Napojení na komín2 500Spotřeba el. domácnosti (2 720 kWh/rok)13 138
Bojler Dražice OKC 200 NTR13 458Paušál elektřina (3×25 A)1 080
Stavba komína Roční revize kotle2 500
CELKEM bez DPH115 308Roční revize komína1 000
CELKEM s DPH 15 %132 605CELKEM s DPH64 512
tepelná ztráta objektu 20 kW, tepelný spád není podstatný, 3 osoby na teplou vodu

Záměrně jsou v tabulce uvedeny provozní náklady na energie nejen pro vytápění včetně potřebných paušálů. Výpočet celkových nákladů si můžete spočítat sami dle svých potřeb na www.MojeKalkulacka.com.

Věděli jste že automatickým kotlem na pelety:

  • lze vyrábět teplou užitkovou vodu i v létě
  • lze vytápět i podlahové vytápění
  • kotel se sám zapálí a sám vyhasne
  • lze podávat pelety pomocí pneumatického podavače ze skladu paliva
  • ikdyž není automatické vybírání popele, stačí popel vybírat 1× za cca 6 týdnů

− Nevýhody topení peletami

  • relativně vysoká investice (včetně pneu podávání)
  • nutný sklad paliva
  • relativně drahé náklady na vytápění
  • nemůžete nechat kotel bez dozoru
  • technická místnost musí být větší
  • manipulace s palivem a popelem

+ Výhody topení peletami

  • nižší náklady než plynem a elektřinou
  • pohodlí (přikládání paliva 1× za 3 dny)
  • pokud je pneu podávání pak jen vybíráte popel
  • regulace srovnatelná s kotli na plyn
  • nízké úlety prachu (čistá zahrada a fasáda)
  • ekologické vytápění
 

Společnost HKS Lazar vyrábí automatické kotle, krbové vložky a krbová kamna. Hlavní sortiment tvoří automatické kotle na tuhá paliva. V posledních letech se sortiment rozšířil o kotle na pelety, krbová kamna s výměníkem a kotle na dřevo. Drtivou většinu sortimentu tvoří kotle s automatickým podáváním paliva.

Navíc naše společnost dodává i tepelná čerpadla vzduch/voda od českého výrobce TnG-air. Tepená čerpadla mají velmi dobrý poměr cena/výkon a dodávají se v široké výkonové řadě od 6 do 45 kW. Standardně jsou dodávána s elektro kotlem, ekvitermní regulací a režimem multi-unit. Samozřejmostí je české textové menu.

 
 
Reklama