Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pelety - normalizace a situace na zahraničních trzích

Pro biopaliva je připravována norma EN 15234. Zákazníkovi pomůže definovat palivo, které odpovídá jeho potřebám a výrobci nebo dodavateli nabízet biopalivo s definovanými vlastnostmi. V normě jsou např. ustanovení pro pelety, brikety, obsah síry, chloru a tavitelnost popela, třídy paliv.

V březnu 2010 se konala v hornorakouském Welsu již po osmnácté konference Světové dny úspor energií (www.wsed.at). V jejím rámci proběhla v několika paralelních sekcích tyto akce: Evropská konference o peletách, Solárně termická konference, konference Efektivita 2010 - Modernizací budov k nízkoenergetickému standardu a Prezentace úspěšných projektů z oblasti OZE.

V průběhu Konference o peletách její účastníci hovořili o technologiích na výrobu pelet a směrech jejich vývoje, o výrobě pelet a jejich distribuci, o surovinách a jejich zdrojích, o trzích v Evropě a ve světě, o normalizaci paliva a zařízení.

Jak postoupila normalizace v oblasti pelet

Význam normalizace je nesporný. Chtějí-li dvě strany mezi sebou komunikovat, musí přesně vědět, o čem je řeč.

Evropský výbor pro normalizaci publikoval v létech 2003 - 2006 celkem 27 technických specifikací pro tuhá biopaliva. Nyní byly tyto specifikace aktualizovány na úplné evropské normy. Až vstoupí v platnost, budou muset být národní normy staženy nebo upraveny podle těchto evropských norem.

Dvě nejdůležitější technické specifikace, které byly vypracovány, se zabývají tříděním a popisem (EN 14 961) a zajištěním kvality pro tuhá biopaliva (EN 15 234). Obě tyto normy budou vydány jako vícedílné normy. První díl, který byl již vydán, EN 14 961 - 1 - Hlavní požadavky, obsahuje všechna známá tuhá biopaliva a je zaměřený na všechny skupiny uživatelů, ale bude pravděpodobně využíván hlavně v průmyslu.

Další dva díly se zatím připravují. Jedná se o EN 14961 - 2 pro pelety na bázi dřeva pro neprůmyslové využití, a EN 14 961 - 6 pro ostatní pelety pro neprůmyslové použití (palivo určené pro menší zařízení - domácnosti, malé komerční a veřejné budovy, přičemž horní hranicí by měl výkon 500 kW).

Tuhá biopaliva jsou rozdělena podle původu do čtyř kategorií:

  1. biomasa na bázi dřeva - ze stromů, keřů
  2. biomasa na bázi bylin - rostliny, které nemají dřevitý stonek a které odumírají na konci vegetačního období
  3. biomasa z plodů - semena a části rostlin obsahující semena
  4. Směsi - samovolně vzniklé a záměrně připravené

Do rámce EN 14961 - 1 není zahrnuto dřevo z demolic. Nejdůležitějšími vlastnostmi tuhých biopaliv jsou obsah vlhkosti, velikost částic (rozměry) a obsah popele.

Třídu A1 pro pelety na bázi dřeva představuje přírodní dřevo a chemicky neošetřené zbytky s nízkým obsahem popele, dusíku a chlóru. Paliva s lehce vyšším obsahem popele, dusíku nebo chlóru spadají do jakostní třídy A2. Ve třídě B je také povoleno chemicky ošetřené dřevo vedlejších produktů a odpadů a použité dřevo. Pro těžké kovy jsou stanoveny velmi přísné prahové hodnoty, aby byli ochráněni zejména drobní spotřebitelé.

Pro záruku kvality tuhých biopaliv v celém řetězci od vyrobení po dodávku je určena připravovaná vícedílná norma EN 15234. Zároveň bude sloužit jako nástroj umožňující efektivní obchodování s biopalivy. Konečný zákazník může nalézt palivo, které odpovídá jeho potřebám a výrobce nebo dodavatel může vyrábět biopalivo s definovanými vlastnostmi, které může zákazníkovi popsat. Norma uvádí i minimální rozsah údajů o palivu, které musí být uvedeny v dodávce:

  • dodavatel (podnik) včetně kontaktů
  • odkaz na odpovídající část prEN 15234
  • původ a zdroj (podle EN 14961
  • země (oblast) původu
  • obchodovaná forma (např. pelety)
  • popis vlastností podle příslušné části EN 14961 (normativní, informativní)
  • chemické ošetření, pokud jde o obchod s chemicky ošetřenou biomasou (ano/ne)
  • značka, název, datum a místo

Přehled norem, souvisejících s peletami:

EN 14961:2010, Tuhá biopaliva - Specifikace a třídy paliv, Část 1 - Všeobecné požadavky
prEN 14961:2009, Tuhá biopaliva - Specifikace a třídy paliv, Část 2 - Dřevěné pelety pro neprůmyslové využití
prEN 14961:2009, Tuhá biopaliva - Specifikace a třídy paliv, Část 6 - Nedřevěné pelety pro neprůmyslové využití
prEN 14588:2009, Tuhá biopaliva - Terminologie, definice a popisy
EN 14774-1, Tuhá biopaliva - Metody stanovení obsahu vlhkosti - Metoda sušení v peci - Část 1: Celková vlhkost - Referenční metoda
EN 14774-2, Tuhá biopaliva - Metody stanovení obsahu vlhkosti - Metoda sušení v peci - Část 2: Celková vlhkost - Zjednodušený postup
prEN 14778, Tuhá biopaliva - Odběr vzorků
prEN 14780, Tuhá biopaliva - Metody přípravy vzorků
EN 14918, Tuhá biopaliva - Metoda stanovení hodnoty výhřevnosti
EN 15103, Tuhá biopaliva - Metody stanovení objemové hustoty
prEN 15149-1, Tuhá biopaliva - Rozložení velikosti částic - Část 1: Metoda vibrujícího síta používající sítová zařízení s velikostí otvorů 1 mm a většími
prEN 15150, Tuhá biopaliva - Metody stanovení objemové hustoty částic
prEN 15210-1, Tuhá biopaliva - Metody stanovení mechanické odolnosti pelet a briket - Část 1: Pelety.
prEN 15210-1, Tuhá biopaliva - Zajištění kvality paliva, Část 1. Všeobecné požadavky
prEN 15210-2, Tuhá biopaliva - Zajištění kvality paliva, Část 2. Dřevěné pelety pro neprůmyslové použití
prEN 15289, Tuhá biopaliva - Stanovení celkového obsahu síry a chloru
prEN 15290, Tuhá biopaliva - Stanovení obsahu hlavních prvků
prEN 15296, Tuhá biopaliva - Převádění analytických výsledků mezi bázemi
prEN 15297, Tuhá biopaliva - Stanovení obsahu vedlejších prvků
prEN 153707, Tuhá biopaliva - Metody stanovení tavitelnosti popela
Poznámka: u názvů norem se nejedná o jejich oficiální překlad.

Situace v některých zemích Evropy

Ve svých vystoupení informovali diskutující o vývoji v oblasti pelet ve své zemi. Z jejich příspěvků vyplynulo, že ve většině zemí již existují organizace sdružující výrobce pelet a přednášející jsou jejich mluvčími.

Finsko - jako jedna z předních zemí v dřevařském průmyslu, prodělalo překvapivě pomalý vývoj v oblasti produkce energie z dřevěných pelet. Roční produkce pelet rovnoměrně narůstala až na hodnotu 380 000 t v roce 2008. Tomu odpovídal export ve výši 220 000 t.

Finsko produkuje 20% primární energie z paliv na bázi dřeva. V porovnání s množstvím zpracovaného dřeva je roční produkce pelet poměrně nízká.

V bytových novostavbách však bylo instalováno méně systémů s peletami než v roce 2007. Méně než dvě procenta z nově zřizovaných domácností volí vytápění peletami. Je to díky poměrně levné elektřině. Při kalkulaci na 15 let vycházejí celkové náklady na vytápění shodně pro pelety, tepelné čerpadlo země - voda a dálkové teplo. Přitom vytápění topným olejem je jen o 7% a elektřinou o 20 % dražší. Za poslední tři roky bylo provedeno cca 2000 rekonstrukcí olejového vytápění na vytápění peletami. Na malý podíl peletových topidel v domácnostech má vliv i silná tradice topení kusovým dřevem v krbech.

Dalším faktorem proti peletám je rozvinutý trh s dřevěnou štěpkou a její dostupnost pro podnikatele s teplem. Ti však v poslední době zjišťují, že u středně velkých zařízení s výkonem do 300 kW vychází peletové zařízení investičně příznivěji, je spolehlivější, méně náročné na obsluhu a kompaktnější. Také používají pelety spolu se štěpkou jako stabilizátor kvality paliva.

Ve Finsku je 25 provozů na výrobu pelet s roční kapacitou 700 000 t, jedinému největšímu výrobci postupně vyrůstá konkurence.

Narůstající potřebu pelet nebude možno pokrýt jen z tradičního zdroje - pilin. Je proto nutno hledat zdroje v surovém stavu - ve Finsku například menší borovice a břízy získané při probírkách. Z pohledu zdrojů není problém dosáhnout roční produkce pelet v hodnotě 650 000 t v roce 2020. Ve Finsku neexistuje státní podpora pro výrobce pelet, ani pro kupce peletových kotlů. Existuje nebezpečí, že pelety vyrobené ve Finsku půjdou do významně podporovaných středoevropských a britských trhů.

Francie - mluvčím byl generální tajemník Francouzského národního svazu výrobců dřevěných pelet. Svaz byl založen v roce 2007 a sídlí v Paříži. Je tvořen dvaceti pěti francouzskými výrobci, kteří se podílejí na výrobě více než 80 % dřevěných pelet a briket ve Francii. Úloha Svazu spočívá v ochraně zájmů jeho členů, v poskytování informací a v komunikaci.

Hlavním zdrojem suroviny jsou stále piliny, zdroje jsou rozptýlené a omezené, francouzské pily jsou většinou malé. Velkou konkurenci ve spotřebě zdrojů představují výrobci desek a papíru. Požadavek na suroviny k výrobě pelet byl v roce 2009 pokryt dovozem z Německa. Někteří výrobci proto začínají používat jako doplňkovou surovinu štěpku a kulatinu.

Řada z výrobců pelet provozuje jejich výrobu jako vedlejší produkt - pily a výrobci krmiv.

Ruční produkce 345 000 t, spotřeba 305 000 t, nárůst za poslední rok více než o jednu třetinu, minimální dovoz.

Většina francouzských dřevěných pelet je vyráběna v podnicích o výkonu 10 - 25 000 t ročně. Jen dva současní výrobci produkují více než 45 000 t za rok.

Zásobování domácností ze 65% v pytlích, zbytek velkoobjemové balení. Stále málo příkladů centrálního vytápění a spoluspalování pelet v elektrárnách zatím neexistuje.

Vývoj výroby a spotřeby je rychlejší než se původně předpokládalo. Probíhá nezbytná diverzifikace suroviny. Spotřeba je stále koncentrována na domácnosti. Je potřeba vybudovat další trhy zejména v oblasti centrálního vytápění. V posledních letech se zlepšila kvalita pelet a schopnost dodat na kterékoli místo v zemi.

Rakousko - mluvčí obchodní ředitel proPellets - Spolku pro podporu a rozšíření vytápění peletami, jehož členy jsou zejména výrobci pelet, obchodníci s peletami, výrobci peletových kotlů a kamen a další podniky.

Základní trendy na rakouském trhu:

  • pokles prodeje kotlů pro domácnosti
  • stálý nárůst spotřeby pelet v komerční sféře
  • významný celkový nárůst spotřeby
  • významné investice do nových výrobních závodů
  • stabilní ceny
  • mnoho vyčkávajících příštích zákazníků

V Rakousku je 28 výrobců pelet produkujících ročně 695 000 kg pelet. Roční spotřeba v Rakousku činí 590 000 t.

Co je na pořadu dne:

  • značný nárůst problémů s nízkou kvalitou pelet
  • diskuze o energetické strategii vlády
  • možné výsledky: spolkové dotace
  • evropské normy a certifikace kvality pelet
  • bezpečnost při skladování pelet

Německo - mluvčí byla prezidentka Německého svazu pro energii ze dřeva a z pelet. V roce 2009 bylo v Německu 60 podniků vyrábějících pelety na 75 místech. Dále existuje nezávislá distribuční síť napříč regiony s více než 300 dodavateli. Objem výroby obnášel v roce 1 600 000 t, spotřeba 1 100 000 t za rok.

V roce 2008 byl založen Německý ústav pro energii a pelety jako platforma pro komunikaci a centrum pro zdokonalování vytápění peletami. Jeho činnost je financována z prostředků poskytovaných dvaceti pěti firmami a ze spolkového Ministerstva životního prostředí.

Svaz vytvořil novou normu ENplus pro certifikaci pelet na principu CEN/TS 14 961, část 2, obsahující některé požadavky na výrobek - tvoření strusky, podíl drtě atd., certifikaci celého dodavatelského řetězce od výrobce po konečného odběratele, vyšší kvalita znamená lepší ochranu zákazníka.

Španělsko - španělský svaz pro pelety - Propellets - byl založen v roce 2005, s cílem nastartovat a podporovat peletové vytápěcí systémy prostřednictvím akcí ve vybraných regionech. Členy jsou výrobci, dodavatelé, montážní firmy, inženýrské, poradenské a finanční společnosti. Hlavními akcemi jsou propagace španělského trhu s peletami na národní a mezinárodní úrovni, zprostředkování kontaktů mezi všemi účastníky, nasměrování a doporučování, práce na zajišťování kvality pelet a dostatku peletových kotlů, informování o produkci pelet a distribuci, informování o finančních pobídkách, odborná školení.

Roční produkce činí 100 000 t. Spotřeba je 5 - 10 000 t, to je méně než 10% vlastní produkce. Surovinnými zdroji jsou borovice, olivovník, tropická dřeva, dub.

Místní vlády podporují instalace prostřednictvím energetických agentur nebo poboček obvykle ve výši 20 - 30% způsobilých nákladů. Pro podnikatele existují v některých regionech výhodné půjčky.

Maďarsko - Trh s dřevěnými peletami v Maďarsku existuje asi jeden rok a možná dva roky lze mluvit o trhu se zařízeními na pelety. Maďarský svaz pro pelety má momentálně 34 členů a sbírá od nich pravidelně údaje. Podle nich by mělo být v Maďarsku instalováno 800 zařízení, ale podle odhadu jich ve skutečnosti pracuje tak jedna polovina udávaného počtu. Většinu z nich tvoří peletová kamna s vodním výměníkem.

Současná produkce pelet se odhaduje ve výši 40 000 t ročně, z toho je 90 % dřevěných. 80 - 90 % produkce jde na export. Trh s dřevěnými peletami se rozvíjí nejvíce na západě Maďarska a v blízkosti Budapešti, s agropeletami na jihovýchodě země.

Na straně výrobců existují dvě hlavní rizika: nedostatek kapitálu a nedostatek suroviny. Očekává se postupný a výrazný nárůst produkce pelet v nejbližších letech.

Ze strany konečných spotřebitelů chybí ještě širší obeznámení s tímto druhem vytápění a početnější poptávka. Zákazníci kupují především pelety v pytlích a velkoobjemových vacích.

Existují příplatky pro konečné spotřebitele včetně podniků na instalaci zařízení i pro výrobce na investice do výrobního zařízení. Nejsou však časově neomezené a nárokové a přidělují se na základě individuálních rozhodnutí.

Velká budoucnost se v Maďarsku připisuje produkci agropelet.

Rusko - Roční produkce pelet obnáší kolem 1 000 000 t. V roce 2010 se očekává výrobní kapacita 3 000 000 t ročně. Největší závod na výrobu pelet s roční kapacitou 1 000 000 t. se staví na severozápadě Ruska, kde lze také hledat počátek vývoje výroby pelet (2000 - 2001). První výrobci používali zastaralou zemědělskou technologii. Dnes je v celém Rusku okolo 200 výrobců.

Na růstu spotřeby pelet se podílejí zejména soukromí majitelé kotelen ve výrobních závodech, skladech a logistických centrech přecházející na pelety, aby snížili náklady na palivo a zlepšili spolehlivost zásobování teplem. Dále to jsou kotelny ve veřejné správě soukromí majitelé domů.

Vnitřní trh s peletami v Rusku roste, aniž by mu byla poskytována ze strany státu odpovídající podpora nebo alespoň vážná pozornost až na řídké výjimky na lokální úrovni. Důsledkem toho se trh vyvíjí živelně bez jakéhokoli plánu.

V bilanci převažuje export. Cena pelet vzrostla v létech 2009 - 2010 nad 120 EUR za 1 t.

Česká republika

Údaje o ostatních evropských zemích je možno získat na www.pelletsatlas.info_ny, včetně údajů o největším evropském trhu s peletami - Švédsku. Jsou zde i rok a půl staré údaje o situaci v Čechách, publikované na základě údajů, které poskytlo Energy Centre České Budějovice. Aktuální statistické údaje poskytuje např. Ministerstvo průmyslu a obchodu, oddělení surovinové a energetické statistiky ve svých pravidelných ročních přehledech, kde jsou momentálně statisticky zpracovány údaje do roku 2008 včetně.

Obecně je v Čechách stále nedostatek prodejních míst s peletami.


Množství je uvedeno v tunách.

 
 
Reklama