Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Letní ceny pelet se začátkem topné sezóny zvýší

Výrobci a dovozci kotlů potvrzují poměrně velký nárůst instalací peletových kotlů, očekávaný následný růst prodeje pelet se tedy může pohybovat v rozmezí 50 až 80 %.

Situace na trhu s peletami v České republice je obecně příznivá. Výrobci a dovozci kotlů potvrzují poměrně velký nárůst instalací peletových kotlů, očekávaný následný růst prodeje pelet se tedy může pohybovat v rozmezí 50 až 80 %.

Na pořízení kotle si lidé mohou zažádat o dotaci dle programu Zelená úsporám, a to v částce až 95 tisíc korun, a navíc jim může být uhrazeno zpracování projektu vytápění.

"Noví majitelé kotlů by však neměli nechat nákup pelet na poslední chvíli a zavčas se zásobit, začátkem topné sezóny jejich ceny porostou. Maloobchodní ceny pelet dosáhly spodních hranic již v jarních měsících, především v květnu. V červenci byl již na trzích ve střední Evropě zaznamenán nárůst cen. Snižování do konce roku neočekáváme." Uvedla Ing. Marie Wagnerová, jednatelka společnosti Leitinger Bio Pellets Paskov (výrobce Royal Pellets).

"Kvůli rostoucím nákladům - vysokým cenám vstupních surovin a cenám za dopravu stouply maloobchodní ceny pelet od května o 300 korun za tunu. Další navýšení s velkou pravděpodobností nastane před koncem roku a v zimě, kdy tunu Royal Pellets pořídíte přibližně od 5 500 do 6 000 korun, včetně DPH. Srpnový nákup je tedy pro zákazníky zatím stále výhodný." Upřesnila Ing. Marie Wagnerová.

Průměrná roční spotřeba pelet rodinného domu standardní velikosti je přibližně 5 tun. Majitel domu tak za vytápění peletovým ekopalivem zaplatí částku od 22 500 korun.

Navzdory zvyšování cen je vytápění peletami stále ekonomicky velmi výhodné, pohodlné a ekologické. Lidé, kteří myslí na zimu již nyní a zajistí si pelety včas, mohou ušetřit několik tisíc korun. Možnost předzásobení se je jednou z výhod peletového kotle, v případě jiných surovin - plynu nebo elektřiny tak učinit nelze.

"Zákazníkům také doporučujeme, aby se při nákupu neřídili pouze cenou pelet, ale i jejich kvalitou a referencemi, například od prodejce pelet nebo kotlů. Dobré vlastnosti pelet ovlivňují jejich nižší spotřebu." Dodává Ing. Marie Wagnerová.

Pelety Royal Pellets jsou zákazníkům dodávány prostřednictvím sítě prodejců v České republice. Odběrateli paskovské peletárny jsou především obchodníci s ekopalivy a výrobci kotlů na pelety, ať již z tuzemska, či ze zahraničí. Podrobný seznam prodejců a informace o vytápění peletami je možné najít na webových stránkách - www.mm-pellets.com.

 
 
Reklama