Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny pelet v ČR zatím dohání dlouhodobě stabilní cenu v zahraničí

V ČR chybí více prodejních a distribučních míst. Kompletní servis včetně závozu cisternou dokáže v ČR nabídnout jen minimum firem. Na druhou stranu je zde několik tuzemských výrobců kotlů na pelety, dostatečný zdroj suroviny pro výrobu pelet a velký zájem lidí. Tedy dobrý potenciál do budoucna.

Rozhovor s Ing. Hynkem Mandulou, manažerem prodeje firmy Mayr-Melnhof Holz Paskov s.r.o.

1. TZB-info: Jaká je nabídka pelet v ČR ve srovnání se "silnějším" zahraničím?

Nabídka pelet v ČR je dle mého názoru nedostatečná. Situace se rychle mění k lepšímu, je zde však stále nedostatek prodejních míst s peletami a briketami. V Rakousku a Itálii narazíte na pelety či brikety na každém rohu, v každé vesničce jsou minimálně 2 až 3 prodejci, nabízejí je v supermarketech, zahradnictvích apod. U nás je prodej většinou realizován pouze přes výrobce a několik málo firem, které se výhradně zabývají prodejem paliv. Chybí-li nabídka, nemůžeme očekávat silnou poptávku.

2. Mají čeští zákazníci dostatek informací pro správné rozhodování?

Výběr a nákup pelet zákazníkům v ČR rozhodně nezávidím. U nás je peleta prostě peleta, a jestli je agro, dřevní, tmavá, světlá, v tom vidí rozdíl jen několik málo zákazníků s vlastními těžce nabytými zkušenostmi. V Rakousku funguje organizace ProPellets, na jejichž webových stránkách naleznete informace o peletách od A až do Z, včetně cen, jejich srovnání a vývoje. Každý tam tuto organizaci zná, protože má výbornou propagaci. U nás něco takového zatím chybí.

3. TZB-info: Uvádíte, že "díky vlastnímu zdroji pilin a moderní technologii vyrábíte pouze vysoce kvalitní certifikované pelety."

Kvalitní peleta má několik základních kritérií - hustota, vlhkost, otěr, optimální délka, hladký povrch ... Abyste splnil všechna tato kritéria, je nutné mít kvalitní vstup - optimální frakce pilin bez příměsi kůry, jejich vlhkost a odpovídající technologii. Zde spolupracujeme s předními světovými výrobci.

Pokud vám od několika různých producentů pilin přijde pokaždé jiná surovina, procesy výroby se nastavují mnohem hůře. Jsou zde nežádoucí příměsi kůry, snadněji dochází k rozpadání pelet a vyššímu odrolu. Pokud kvalita pelet je nekonstantní a doplácí na to pouze koncový spotřebitel. Samozřejmě to ale nemusí být pravidlo u všech výrobců, kvalitní provozy si dokážou technologicky poradit i s těmito komplikacemi.


4. Můžete vysvětlit pojem "certifikované pelety" a jaký je rozdíl oproti jiné nabídce?

Certifikace pelet funguje perfektně především v Německu a Rakousku, kde nejen podle kritérií, které jsem uvedl výše, udělují výrobci certifikát kvality. Tyto jsou značeny DIN , DIN+ nebo Ö-Norm. Samozřejmě, že certifikací je více. Tyto dva modely jsou však nejpoužívanější a nejznámější a jsou tedy největší jistotou pro koncového spotřebitele.

ROYAL PELLETS jsou certifikovány jak DIN+ tak Ö-Norm. Zároveň můžeme doložit certifikát PEFC, který zaručuje trvale udržitelné hospodaření v lesích.

5. TZB-info: Jaké je srovnání ceny pelet v ČR a v zahraničí a jaká je další prognóza ve vývoji ceny?

Ceny pelet v ČR zatím dohání dlouhodobě stabilní cenu v zahraničí. Pokud se podíváte na graf vývoje ceny v Rakousku, je patrné, že zde není žádný velký cenový nárůst. U nás se začaly před několika lety pelety prodávat za cenu kolem 3 tis. korun za tunu, dnes jsme na ceně kolem 4,5 tis. Kč za tunu. Dle mého odhadu se cena dostane na úroveň 5 - 5,5 tis., kde se dlouhodobě stabilizuje. I za tuto cenu je vytápění peletami stále velmi výhodné.


zdroj: www.propellets.at

6. Má český trh nějaká specifika?

Určitě, a hned několik. Hlavním je řádově desetinová spotřeba oproti Rakousku (AT 600 tis. tun / CZ cca 30 tis. tun). Máme zde poměrně dost menších výrobců s různou kvalitou pelet, chybí více prodejních a distribučních míst. Kompletní servis včetně závozu cisternou dokáže nabídnout max. 5 firem v celé ČR. Originál cisterna na pelety s průtokovou váhou je u nás zatím jediná.

Na druhou stranu je zde několik tuzemských výrobců kotlů na pelet a dostatečný zdroj suroviny pro výrobu pelet, také kvalita vyráběných pelet se zlepšuje, dále podpora ze strany státu a velký zájem lidí, což nám dává do budoucna dobrý potenciál.

7. Jaký vidíte vývoj ve vytápění peletami v ČR

Určitě pozitivní. Jak jsem se již zmínil, máme zde několik výborných výrobců kotlů na pelety, kteří jsou aktivní v rámci nových instalací v ČR. Je zde podpora státu ať již formou dotací nebo i snížené sazby 9% DPH. A nakonec samotný fakt, že vytápění peletami je velmi komfortní, pohodlné, ekologicky šetrné a cenově výhodné, nám dává zelenou.

Děkujeme za rozhovor.

 
 
Reklama