Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny dřeva a pelet klesají. České smrky se vyplatí nejen o Vánocích

Český smrk by chtěl mít doma každý, a to nejen o Vánocích! Cena palivového dřeva se snížila o 35 % a cena pelet klesla o 14 % za poslední čtyři měsíce. I v novém roce bude dřevo z českých lesů dostupným a spolehlivým zdrojem tepla pro váš domov, a to i ve formě pelet a briket.

Moderní kotel na pevná paliva a velká zásoba dřeva nebo pelet, to byl v letošním roce hodně oblíbený recept na energetickou krizi. Nových kotlů se prodaly desítky tisíc a další rekordní počet kotlů se bude instalovat v nadcházejícím roce 2024.

Rostou ceny uhlí, plynu i elektřiny a jedině dřevo z českých lesů je stále k dostání za dostupnou cenu. I ceny dřevěných pelet jsou nižší než loni, vytápění peletami je dlouhodobě druhé nejlevnější po dřevu.

Jak to, že ceny dřeva a pelet klesají během topné sezony?

Poptávka je letos nižší, protože začátek topné sezóny byl výrazně teplejší a lidé také mají zásoby dřeva nebo pelet z minulého roku, kdy jsme zažívali tzv. energetickou krizi a domácnosti se předzásobily i na dva roky dopředu,“ vysvětluje Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta.

Řada domácností si proto pořídí v novém roce moderní kotel na dřevo nebo pelety, aby jim smrky z českých lesů mohly dělat radost a přinášet teplo po celý rok. Je to opravdu chytrá volba, protože dřeva je u nás dostatek, jeho cena je dlouhodobě příznivá a navíc je spalování dřeva velmi ekologické, je to tzv. obnovitelný zdroj energie.

Vyplatí se vám v novém roce i nový kotel?

O změnách v kotelně uvažoval v uplynulém roce asi každý, kdo sleduje vývoj cen tepla. Ale vyplatí se opravdu nový kotel? Sníží se náklady na vytápění? Výpočet ulehčí nová online kalkulačka, která srovnává různé typy paliv a kotlů a zohledňuje i jejich účinnost.

Hned tam uvidíte, kolik stojí vytápění s různými druhy paliva. Srovnáváme uhlí, plyn, elektřinu, dřevo, pelety i tepelná čerpadla. Tak snadno zjistíte, jestli i vy potřebujete udělat nějaké změny v kotelně.

Dřevo, nebo pelety?

Zatímco kotle na dřevo vyžadují pravidelnou obsluhu, tedy zapalování, přikládání a čištění, peletové kotle jsou automatické. Samy se zapalují a přikládají si pelety ze zásobníku, a proto se dají ovládat přes pokojový termostat nebo mobilní aplikaci.

Kotel pod stromeček? Stát proplatí až 95 %

Nákup nového kotle na dřevo nebo pelety podporuje i stát, a to poměrně štědrými dotačními programy. Když máte nízký příjem nebo pobíráte příspěvek na bydlení, jsou tu pro vás kotlíkové dotace, které vám proplatí až 95 % nákladů na výměnu starého kotle.

Pro ostatní domácnosti je tu Nová zelená úsporám. Nově můžete žádat také o příspěvek na peletová kamna, která také dokážou levně a efektivně vytopit menší dům nebo celý byt, když se napojí radiátory.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...