Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový deskový kolektor Logasol SKS5.0

Značka Buderus přišla na úvodu roku 2015 s novým typem deskového kolektoru Logasol SKS5.0. Jedná se o nástupce oblíbeného kolektoru Logasol SKS4.0, z jehož unikátní konstrukce se při vývoji nového kolektoru vycházelo. Kolektor je vyráběn ve výrobním závodě Bosch Solarthermie GmbH ve Wettringenu v Německu, kde probíhá výroba solárních kolektorů již od roku 1978. První hermeticky těsný kolektor byl uveden na trh již v roce 2000.

Tento nový vylepšený kolektor plněný inertním plynem využívá sluneční záření mimořádně efektivně. Náplň inertního plynu argonu snižuje tepelné ztráty kolektoru přes čelní prosklení. Hermeticky těsná konstrukce rámu kolektoru zabraňuje vstupu vlhkosti a nečistot do kolektoru z okolního prostředí. Díky tomu nedochází v ranních hodinách k zamlžování kolektoru zevnitř a výkonný kolektor SKS5.0 okamžitě zajišťuje vysoký výkon. Další významnou výhodou této konstrukce je, že vysoceselektivní povrch absorbéru je chráněn před vlivy venkovního prostředí, např. prachem. Tím je zajištěn dlouhodobě maximální výkon v praktickém provozu. Kolektor s celkovou plochou 2,55 m2 (plochou apertury 2,25 m2) a velmi dobrými tepelně-technickými vlastnosti je vhodný pro celoroční provoz na ohřev teplé vody a podporu vytápění.

Obr. 1: Příklad instalace kolektorů Logasol SKS5.0 na rodinných domech v Německu
Obr. 1: Příklad instalace kolektorů Logasol SKS5.0 na rodinných domech v Německu

Kolektor je zakrytý 3,2 mm silným bezpečnostním sklem s nízkým obsahem železa a vysokou světelnou prostupností. Celoplošný hliníkový absorbér o tloušťce 0,5 mm s vysoce selektivní vrstvou nanesenou ve vakuu zajišťuje vysokou účinnost. Inovativní technologie Omega, která využívá ultrazvukové svařování, zajišťuje dokonalé spojení absorbéru a dvojitého meandru. Díky tomu je zajištěn dokonalý přenos tepla bez viditelných svárů. To zajišťuje atraktivní a čistý vzhled kolektoru. Jednodílná vana kolektoru Logasol SKS5.0 je z plastu vyztuženého skelnými vlákny – tento velmi lehký materiál je tvarově stabilní, odolný vůči korozi a UV záření.

Kolektor SKS5.0 je nabízen ve svislém a vodorovném provedení, což přináší v kombinaci s montážním příslušenstvím pro uchycení velkou variabilitu pro umístění kolektorů na danou střechu. V nabídce značky Buderus jsou montážní sady pro umístění kolektorů na střechu (nad střešní krytinu), do střechy (integrace do střechy místo krytiny), na plochou střechu a na fasádu. Propojení mezi kolektory se provádí nerezovými vlnovci, které zajišťují dlouhodobě stabilní spojení. Kolektory SKS5.0 je možné zapojit sériově do jedné řady až v počtu 10 kusů.

Obr. 2: Řez kolektorem Logasol SKS5.0
Obr. 2: Řez kolektorem Logasol SKS5.0

Tyto špičkové kolektory SKS5.0 vhodně doplňují ucelenou nabídku solárních kolektorů značky Buderus, kde si zákazník může vybrat od běžných atmosférických až vakuové trubicové kolektory. V nabídce jsou samozřejmě stále cenově zvýhodněné solární pakety, kde je k solárním kolektorům přiřazeno veškeré potřebné příslušenství – bivalentní zásobník TV, solární regulace, uchycení, kotel atd. V případě zájmu o více informací o solárních kolektorech nebo dalších výrobcích značky Buderus můžete navštívit naše webové stránky www.buderus.cz.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...