Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nepřetržité a ekologické napájení elektrickým proudem

Tři střídače Fronius v kombinaci se šesti invertory/nabíječi a čtyřmi regulátory nabíjení BlueSolar od společnosti Victron Energy zajišťují v novém projektu pro španělského producenta obilovin trvalé a bezporuchové napájení.

Fronius, kvalitativní jednička na světovém trhu se solární energií, a energetický specialista Victron Energy znovu dokazují své úspěšné partnerství v novém projektu pro španělského producenta obilovin, společnost CETOSA – Cereals Torremorell S.A.

Neomezené napájení elektrickým proudem v odlehlých oblastech není samozřejmostí ani v členské zemi EU, jako je Španělsko. Veřejná elektrická síť je tam často špatně vybudovaná a nestabilní a náklady na připojení neodpovídají očekávanému využití. Mnozí spotřebitelé, kteří si chtějí napájení zabezpečit, se v takových případech spoléhají výhradně na naftové elektrocentrály. Ty jsou však drahé na údržbu. Také vysoká produkce emisí a omezené zásoby fosilních paliv znamenají problémy, které mohou mít obrovský vliv na hospodárnost podniku a zároveň představují velkou zátěž pro životní prostředí.

Před touto výzvou stál také producent obilovin CETOSA. Tento rodinný podnik stojí v čele skupiny podniků, která byla založena v roce 1984 a zaměřuje se na produkci obilovin a hnojiv a na chov prasat, stejně jako na zajištění jejich odbytu na trhu. Hlavní sídlo se nachází ve městě Algerri ve španělské provincii Lleida. S cílem optimalizovat hospodárnost podniku a zajistit trvalé napájení elektrickým proudem pro svoji výrobu sází CETOSA na solární energii z vlastní fotovoltaické elektrárny. K zajištění maximální efektivity provozu využívá vysoce výkonnou solární techniku od společnosti Fronius a nizozemského podniku Victron Energy.

Promyšlený systém zamezuje výpadkům

Koncepce společností Fronius a Victron Energy nabízí velké výhody také s ohledem na spolehlivost dodávek. Výkon střídače je zpravidla regulován bez komunikace. „V tomto případě stabilizace frekvence invertoru/nabíječe a střídače zajišťuje optimální požadované hodnoty výkonu,“ vysvětluje David Hanek, produktový manažer ve společnosti Fronius. „Pokud je zatížení menší než možná výrobní kapacita FV systému a akumulátory jsou již plné, je nutné automaticky omezit výkon,“ zdůrazňuje.

Kromě stabilizace frekvence je možné aktivovat funkce pro omezení výkonu v závislosti na napětí a pro konkrétní regulaci jalového výkonu. Dodatečnou spolehlivost zajišťuje záložní elektrocentrála. Další výhodu přináší společnosti CETOSA optimální monitorování systému. Prostřednictvím portálu VRM (Victron Remote Monitoring) má provozovatel možnost vyžádat si aktuální hodnoty a prostřednictvím online portálu Fronius Solar.web má k dispozici obsáhlé zobrazení a analýzu veškerých údajů fotovoltaického systému. Displej Color Control (CCGX) od společnosti Victron přitom pracuje jako agregátor dat mezi zařízením Fronius Datamanager a invertorem/nabíječem Victron.

S technikou od společností Fronius a Victron Energy je napájení elektrickým proudem u producenta obilovin nezávislé na veřejných sítích. „CETOSA je nyní schopna provozovat výrobu obilovin hlavně díky fotovoltaickému proudu. To je nejen výrazně hospodárnější, ale také podstatně ekologičtější,“ shrnuje Matthijs Vader, ředitel společnosti Victron Energy.

Tři střídače Fronius v kombinaci se šesti invertory/nabíječi a čtyřmi regulátory nabíjení BlueSolar od společnosti Victron Energy tam zajišťují trvalé a bezporuchové napájení.
Tři střídače Fronius v kombinaci se šesti invertory/nabíječi a čtyřmi regulátory nabíjení BlueSolar od společnosti Victron Energy tam zajišťují trvalé a bezporuchové napájení.

FRONIUS Česká republika s.r.o.
logo FRONIUS Česká republika s.r.o.

Vyvíjíme inovativní komplexní řešení energetického systému pro rezidenční projekty s produkty Fronius. Dokonale sladěný systém výroby elektřiny vytápění, elektromobility, skladování energie, doplněný digitálními nástroji pro monitoring a analýzu systémů. ...

 
 
Reklama