Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pro správnou volbu solárního kolektoru je klíčová jeho regulace

Při koupi solárního ohřevu vody jsou důležité nejen parametry kolektoru a zásobníku, ale také kvalita regulace celého systému. U tlakových systémů regulátor omezí případné přehřívání systému.

Klíčová je dobrá regulace

Při koupi solárního ohřevu vody jsou důležité nejen parametry kolektoru a zásobníku, ale také kvalita regulace celého systému. „Solární systém by měl obsahovat uživatelsky přívětivý regulátor, s grafickým zobrazením všech důležitých parametrů celého systému. A měl by také uživateli poskytnout představu o množství solární energie, které mu systém za určité období dodal,“ popisuje Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti ENBRA. „U tlakových systémů by pak měl regulátor umět omezit případné přehřívání systému například v situacích, kdy jejich uživatel odjede na dovolenou. V neposlední řadě by pak u běžných zásobníků mělo být standardem zabezpečení ochrany proti bakterii legionelle,“ dodal Zabloudil.

Směšovací armatura zabrání opaření

Zejména tlakové systémy pro solární ohřev vody se v létě často potýkají s přebytky tepla. Snadno se tak stane, že teplota vody v zásobníku je příliš vysoká a mohla by obyvatele domu opařit. Kvalitní solární systém proto obsahuje směšovací armaturu, která se stará o to, aby teplota vody nedosáhla příliš vysokých hodnot.


Tlakový solární systém ENBRA

Směšovací armatura by měla být standardní součástí systému. Na její existenci a parametry se proto zeptejte dodavatele, a pokud ji vámi vyhlédnutý systém neobsahuje, zvažte ještě raději jiný.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 
Reklama