Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologie od Schneider Electric propojila Vietnamskou vesnici se světem

Rozšíření energetické infrastruktury ve Vietnamu je klíčové pro rozvoj zemědělství a průmyslu. Stavba solární elektrárny v provincií Quang Binh je velkým úspěchem v této oblasti.

Smart Grids technologie od Schneider Electric propojila Vietnamskou vesnici se světem.
Rozšíření energetické nabídky je ve Vietnamu velkou výzvou. Je klíčové pro rozvoj zemědělství a průmyslu, ale i pro zlepšení životních standardů. Řada organizací a firem, například Světová banka, investují do projektů posilujících rozvoj místní infrastruktury.

Vietnam má 85 milionů obyvatel. Přestože 97 procent z nich má přístup k elektřině, téměř dva miliony k ní nemají žádný anebo jen omezený přístup. Vietnamská vláda se proto v posledních letech zaměřuje na rozvoj a využívání energie a hodlá situaci zlepšit. Vietnam se vzhledem k zastaralým zařízením pro výrobu, přenos a užívání elektřiny, potýká s vysokými energetickými ztrátami. Je stále vysoce závislý na konvenčních zdrojích jako je uhlí, nafta a plyn.

Schneider Electric se připojila k výzvě vietnamské vlády pilotním projektem zaměřeným na zavádění elektřiny do odlehlých venkovských oblastí. Před zahájením projektu nemělo zhruba 150 obyvatel vesnice v horách přístup k elektřině. Živili se zejména zemědělstvím a chovem, přičemž byli téměř odříznuti od zbytku země. Dnes je každá domácnost připojená k síti obnovitelné energie vyráběné mikrosolární elektrárnou vyvinutou společností Schneider Electric, která při jejím vývoji využila své dosavadní zkušenosti z řešení pro správu tzv. chytrých (Smart Grids) sítí.

Pro stavbu solární elektrárny podepsaly v březnu loňského roku s provincií Quang Binh společnosti Schneider Electric Vietnam & Cambodia, Nadace Schneider Electric a nezisková organizace Energy Assistance France (založená společností GDF Suez) partnerskou smlouvu. Pilotní projekt, který vyžadoval počáteční investici téměř 120 000 eur, byl zahájen v červenci 2010. Solární elektrárna byla oficiálně spuštěna v prosinci téhož roku. Systém je v provozu 24 hodin denně sedm dní v týdnu, produkuje 11 kW elektřiny a dodává proud 35 domům ve vesnici, místní škole, nedaleké vojenské základně i celnici.
Úspěch pilotního projektu nás povzbudil v rozšíření tohoto modelu i do dalších vietnamských regionů“, uvedl v této souvislosti Gilles Vermot Déscroches, který je viceprezidentem divize Sustainable Development společnosti Schneider Electric. Za elektřinu vyráběnou ve vesnici se od počátku letošního roku platí jeden dolar za kilowatthodinu. To je částka, která by měla stačit na uhrazení počáteční investice během 15 let, ale také pomoci financovat další projekty v provincii Quang Binh. Obyvatelé jsou v rámci projektu též zdarma proškoleni, aby mohli ostatní vzdělávat o správě energie. Společnost Schneider Electric rovněž v regionu vytvořila pracovní místa a systém bezúročných mikropůjček, s jejichž pomocí si vesničané mohou pořizovat elektrické spotřebiče.
 
 
Reklama