Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Meteorologové vypočítali nové klimatické normály

Klimatologové na začátku února oznámili, jaké jsou nejnovější klimatologické normály teplot a srážek pro Českou republiku.


Déšť, ilustrační foto © TZB-info

Klimatologický normál je průměr za dlouhou dobu měření

Od roku 2015 Světová meteorologická organizace WMO doporučuje počítat normály vždy za nejnovější třicetiletí. Podle WMO je to rozumně dlouhá perioda, aby se eliminovaly krátkodobé výkyvy počasí. Jinými slovy je to už dost dlouhá doba, aby se ukázalo, kolem jakých hodnot se teplota, srážky nebo další meteorologicky sledované veličiny v tom kterém období pohybovaly.

Starší normálové období 1981–2010 a to nové 1991–2020 se ve dvaceti letech překrývají. Nový normál průměrné roční teploty je o 0,4 stupně Celsia vyšší než ten starý.

  • Pro většinu měsíců se průměrná teplota na území Česka zvýšila o 0,5 až 0,7 stupně.
  • Zima a léto se oteplily nejvíc (leden, červen, srpen, ale také duben a listopad).
Přečtěte si také Srážkový normál a hodnoty srážek srpen 2021 Přečíst článek

Normál ročního úhrnu srážek na území České republiky a jednotlivých krajů se téměř nezměnil

Na první pohled to vypadá dobře; srážek v Česku nijak výrazně neubývá, ale při vědomí zvyšující se teploty je jasné, že v teplejším vzduchu se vypaří víc vody. V půdě nebo v řekách jí tak zůstává méně než dřív.


Podstatné jsou i rozdíly v tom, jak je dešťová voda „dávkovaná“ během roku. V posledních třiceti letech pršelo a sněžilo výrazně méně v dubnu, listopadu a v prosinci. Naopak víc vody připadlo na červen, říjen a září.

 
 
Reklama