Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyplatí se fotovoltaika i do budoucna aneb CE Solar v reakci na schválený návrh zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE?

Na toto téma jsme se rozhovořili s marketingovou manažerkou společnosti CE Solar s.r.o. Společnost se zabývá realizací fotovoltaických elektráren a současně je také distributorem komponent k jejich výstavbě. V současné době se zabývá stavbou a komplexním servisem, jak k pozemním, tak i střešním solárním elektrárnám na území České i Slovenské republiky.

Společnost se od roku 2008 může pyšnit 30 postavenými fotovoltaickými elektrárnami (FVE) o celkové kapacitě 30, 642 MWp. Nyní má ve výstavbě dalších 21 FVE o výkonu 103,611 MWp. Vzhledem k jejich zkušenostem jsme společnost navštívili, abychom Vás s ní blíže seznámili a zároveň se jich zeptali na jejich názor k nově odsouhlasenému návrhu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE), který by měl omezit výstavbu FVE na zemědělské půdě a bude nově směřovat k podpoře malých projektů do 30 kWp na střechách a obvodových zdech.

Co si myslíte o budoucnosti fotovoltaiky v České republice v návaznosti na nově schválený návrh zákona o podpořevýroby elektřiny z OZE? Nemyslíte si, že zájem o tento obor v budoucnosti opadne?

Je pravda, že fotovoltaika je v poslední době hodně diskutovaným tématem, ale je třeba si uvědomit, že všechny (OZE) a především fotovoltaika, se stávají jedním z velmi významných pilířů energetického mixu České republiky. Vždyť i my jako stát jsme se při vstupu do EU zavázali k podpoře OZE.

Co se poté týče vládou nově schváleného zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE, který jak bylo na úvod řečeno, omezí výstavbu FVE na zemědělské půdě a bude nově směřovat k podpoře pouze menších projektů do 30 kWp na střechách a obvodových zdech, tak to částečně vítáme. Nemůžeme ale souhlasit s pozastavením výstavby také na tzv. brownfieldech (těžko využitelných pozemcích, jako jsou například skládky, bývalé prostory JZD, pozemky "vybydlených " továren apod.). Vždyť tato území jsou jinak nevyužitelná a tudíž vhodná právě pro tyto účely. Například pozemky bývalých JZD aj. jsou před výstavbou vyčištěny od toxických látek a rekultivovány.

Dále také shledáváme omezení podpory ostrovních systémů jako jistou paniku a snahu co nejvíce omezit fotovoltaiku. Ostrovní systémy jsou totiž velmi specifickou záležitostí v oblasti FVE a jen málo těchto systémů bychom mohli připojit do elektrické sítě a jak bylo uvedeno i CZEPHO (Českou fotovoltaickou průmyslovou asociací), kterou jsme součástí, ostrovní systémy jsou vlastně základní filozofií fotovoltaiky. Můžeme říci, že ostrovní systémy zvyšují energetickou bezpečnost země.

Jsou dotace do fotovoltaiky nutné a co si myslíte o avizovaném snížení výkupních cen ze strany ERÚ (Energetický regulační úřad)?

Dotace do OZE jako takových nutné jsou. Snížení podpory solární energetiky považujeme za nevyhnutelné a v podstatě to vítáme jako prostředek proti spekulantům, kteří poškozují zájmy seriózních investorů, ale o tolik kolik avizovalo ERÚ? Vždyť i v Německu, kde jsou nejnižší výkupní ceny z celé Evropy, tak i tam bude po schválení těchto výkupních cen stále vyšší podpora než u nás. Srovnání můžete shlédnout na oficiálních stránkách České agentury pro obnovitelné zdroje energie (Czech RE Agency) .

I přesto všechno se jedná o investici, která se do budoucna rozhodně vyplatí. Solární energie bude konkurenceschopná již po roce 2020, tehdy začne vyrábět levnější energii než tradiční zdroje. Jak se vyjádřila i CZEPHO je udržitelný rozvoj sektoru v rozsahu 100 MW ročně.

 
 
Reklama