Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světová novinka: Schüco montážní systém na ploché střechy MSE 100 východ/západ

Tenkovrstvý montážní systém na ploché střechy s nasměrováním východ/západ umožňuje optimální využití plochy a maximální výkon systému

Společnost Schüco svým systémem MSE 100 východ/západ přináší na trh inovaci v oblasti fotovoltaických systémů montovaných na ploché střechy. Díky minimálnímu a rovnoměrnému plošnému zatížení tohoto tenkovrstvého systému nastaveného ve směru východ/západ lze snadno pronikat na další nové střechy – a to za optimálního využití disponibilní střešní plochy.

Modulové páry tvoří uzavřený energetický systém, který je neobyčejně rychle instalován za pomoci několika málo montážních komponentů

U montážního systému na ploché střechy Schüco MSE 100 východ/západ hraje hlavní roli integrovaná podpěra zadní stěny tenkovrstvého Schüco-modulu AL-série: umožňuje totiž staticky bezpečnou a především rychlou montáž. Je jí nahrazena velká část komponentů konvenčního montážního systému. Během montáže jsou vždy dva protilehlé moduly svazovány pomocí vazníků do střechovitých statických jednotek, přičemž vazníky se zasunují do podpěr zádní stěny modulů. Moduly mají sklon 10° a jsou fixovány na základové desky, které slouží současně jako kabelové trasy. Stahovací lana, která jsou napínána vždy mezi dva protilehlé moduly, stabilizují a zabezpečují celou konstrukci. Za pomoci pouhých 4 různých montážních komponentů tak vzniká systém bez nutného závaží a staticky bezpečná řada modulů s neobyčejně rychlou montáží!

Tento nový montážní systém na ploché střechy Schüco MSE 100 východ/západ byl poprvé prezentován v září 2009 v rámci veletrhu PVSec v Hamburgu.

Výstavba první fotovoltaické elektrárny systému Schüco MSE 100 východ/západ

Společnost Soluwa GmbH se sídlem v německém Simmelsdorfu se v oblasti obnovitelných energetických zdrojů zabývá především budováním fotovoltaických elektráren a prodejem systémů tepelných čerpadel. "V popředí našeho zájmu přitom stojí výhradně němečtí výrobci se svými vysoce kvalitními produkty", sdělil tisku Ralf Kinauer, jeden ze dvou jednatelů společnosti Soluwa GmbH. Aktuálně buduje Soluwa v Erlangenu fotovoltaickou elektrárnu o výkonu cca. 500 kWp. "S novým montážním systémem na ploché střechy Schüco MSE 100 východ/západ bude u objektu v Erlangenu dosaženo maximálního využití disponibilní střešní plochy.", prohlašuje druhý z jednatelů Klaus Kexel.

Tenkovrstvá Schüco-technologie s nasměrováním východ/západ a 10° sklonem modulů

Schüco tenkovrstvé moduly jsou integrální součástí nového montážního systému na ploché střechy MSE 100 východ/západ. Tento systém bazíruje na podpěře zadní stěny, která je již integrována v modulu. Díky libovolné velikosti jejich rámů a využívání rozptýleného světla je navíc lze podepřít ve sklonu pouhých 10°, aniž by došlo ke snížení vysokých výnosů.

Optimalizace plochy s garancí vysokého výkonu systému

Dosud byly systémy na ploché střechy montovány vždy ve směru na jih. Kvůli vlastnímu zastínění a nutnosti pohybu osob na střeše musela být mezi jednotlivými rámy modulů plánována dostatečná vzdálenost.

Pozitivním řešením této situace je montážní systém na ploché střechy Schüco MSE 100 východ/západ. Díky kombinaci tenkovrstvé technologie a nového konceptu nasměrování zde bylo možno poprvé dosáhnout až 90 % využití střešní plochy. Přitom zůstává zachována možnost pohybu po střeše. Statická jednotka tvořená dvěma moduly spojenými vazníky zabírá plochu cca. 3 m2. Takto vzniklé řady mohou mít libovolný počet modulů - v závislosti na kategorii území, výšce budovy a zóně zatížení větrem. Disponibilní střešní plocha tak může být využita tím nejlepším způsobem.

Systém pro široké možnosti využití - bez nutného závaží a s rovnoměrným zatížením instalační plochy

Další výhodou montážního systému na ploché střechy Schüco MSE 100 východ/západ je rovnoměrné zatížení instalační plochy, které v průměru činí pouhých cca. 14 kg na čtvereční metr. A jelikož nedochází k vytváření žádného bodového špičkového zatížení, je také značně zjednodušen potřebný statický výpočet.

Není zapotřebí žádného dodatečného zatěžkávání systému. Tento systém byl dle odborného posudku pro odolnost vůči větru testován institutem I.F.I. (Institut pro průmyslovou aerodynamiku GmbH na vysoké škole v Aachen) na stabilitu bez dodatečného zatížení o rychlosti větru až 240 km/hod.

Systém vhodný téměř pro každý typ plochých střech

Tento montážní systém na ploché střechy Schüco MSE 100 východ/západ je vhodný pro použití na nejrůznějších typech plochých střech. Pro montáž není nutno pronikat stávajícím střešním pláštěm.

Díky tomu jsou pro tento nový systém vhodné prakticky všechny ploché střechy, izolované či neizolované, se sklonem do 10°. Především díky rovnoměrnému a minimálnímu zatížení plochy jsou nyní pro instalaci fotovoltaických systémů vhodné i ty ploché střechy, které v minulosti nebylo možno využít ze statických důvodů.

Další informace naleznete na internetové adrese www.schueco.cz.

 
 
Reklama