Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč si pořídit integrované fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile?

Zajímají vás všechny výhody a způsob instalace integrovaných fotovoltaických modulů, které zapadají do skladby střešního pláště, a díky tomu nenarušují celkový estetický vzhled domu? Wienerberger Wevolt X-Tile představuje vysoce profesionální řešení čerpání solární energie, která dopadá na váš dům. Šetří náklady na energie a umožňuje se stát částečně, nebo plně nezávislým na energii z distribuční sítě. Chcete vědět více? Přehrajte si rozhovor z veletrhu Střechy-Solar-Řemeslo 2024 s Mgr. Danielem Frejvaldem, produktovým manažerem společnosti Wienerberger.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Integrované fotovoltaické řešení: Nová éra solární energie s moduly Wevolt X-Tile

Fotovoltaické moduly X-Tile pod značkou Wevolt od Wienerbergeru jsou kompatibilní se dvěma typy střešních tašek Tondach pro různé stavby – Tondach Planoton 11 (dříve Figaro 11) a Renoton 11 (dříve Hranice 11). Díky tomu, že jsou moduly zcela integrovány mezi střešní krytinu, zapadají do skladby střešního pláště a nenarušují architektonický charakter domu. Z dálky vypadají jako skleněné a při přímém pohledu na objekt jsou téměř nerozeznatelné od krytiny. Další jejich výhodou je minimalizace zatížení střešního pláště.

Jsou vyrobené z dvojitého tvrzeného skla a nemají žádný kovový rám, nedochází tak k takzvanému PID jevu (z anglického Potential Induced Degradation). Jedná se o nežádoucí fyzikální jev, který vzniká vlivem vysokonapěťového stresu (High Voltage Stress) mezi jednotlivými vrstvami panelu a jeho uzemněným rámem. Mezivrstvová polarizace vede k nevratné degradaci křemíku obsaženého ve fotovoltaických článcích vlivem výrazného rozdílu potenciálů vůči zemi. Z tohoto pohledu (díky dvojitému kalenému sklu) je modul odolnější proti povětrnostním podmínkám. A dokáže odolávat i kroupám o průměru 55 mm při rychlosti 33,9 m/s.

Důraz klademe především na funkčnost a neinvazivní zásah do pláště střechy. Když se investor rozhodne pro fotovoltaiku až po dokončení střechy, technici při instalování nadstřešních fotovoltaických panelů zasahují do skladby pláště a majitel tak automaticky přichází o záruku na těsnost střechy. Při pokládání modulů přímo na latě nedochází k žádné následné penetraci doplňkové hydroizolační vrstvy nebo nadkrokevní izolace. Na montáž máme i vyškolené partnerské firmy, které jsou schopné na základě projektové dokumentace vypočítat, kolik klasických tašek a modulů X-Tile bude investor potřebovat.

Počet instalovaných fotovoltaických modulů se také odvíjí od toho, jaký výkon investor očekává. Optimální je, aby od hřebene byly 3 řady klasických tašek, přičemž druhá řada doplňuje klasické o větrací tašky, a až poté se instalují moduly X-Tile spolu s krajovými taškami. Je to především z důvodu ventilace pod moduly, aby se díky komínovému efektu z dolní ventilační mezery (u okapu) a horních větracích tašek (u hřebene) odvětrával teplý vzduch z podstřeší (chlazení modulů).

Využití by mohly moduly v budoucnu najít i v místech, kde jsou domy pod památkovou ochranou a není zde možné instalovat běžné panely. V příštím roce bychom tomu chtěli jít ještě více naproti. A to tím způsobem, že bychom na trh rádi uvedli terakotové provedení těchto modulů, tedy barvu klasické režné tašky.

 
 
Reklama