Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česko přichází o levnou solární energetiku

Ztrácíme na ostatní státy V4

Česká republika se v únoru stala posledním státem mezi zeměmi V4, která dosud nevyužívá tržní způsob podpory rozvoje obnovitelných zdrojů.


© Fotolia.com

V únoru spustilo aukce pro různé typy obnovitelných zdrojů Slovensko. Již předtím byly spuštěny v Polsku a Maďarsku. Podle Solární asociace přicházíme o možnost rozhýbat rozvoj solární energetiky, která patří k ekonomicky nejvýhodnějším obnovitelným zdrojům z pohledu spotřebitelů elektřiny. Česko podle asociace bude za rozvoj čisté energie zbytečně přeplácet.

České ministerstvo průmyslu pracuje na novele zákona o podporovaných zdrojích již více než rok. Na podzim minulého roku se vrátila novela zákona zpět na ministerstvo z Legislativní rady vlády. Jedním z důvodů byla kritika špatně nastavených aukcí, která vylučovala z možnosti soutěže o podporu solární elektrárny. Ministerstvo průmyslu mělo opravenou novelu zaslat do konce února opět na posouzení vládním legislativcům. Zatím není jasné, zda se tak stalo, a zda Česko otevře technologicky neutrálně nastavené aukce. Ty přitom požadují mimo jiné i Svaz průmyslu a dopravy.

Slovenská vláda spustila aukce pro prvních 30 megawattů zelených zdrojů. Soutěž o podporu je rozdělena podle podmínek. O podporu se mohou ucházet solární elektrárny od 100 kW do 2 MW, které jsou umístěné na budovách nebo na pozemcích bez zemědělského využití. Maximální nabídková cena pro solární elektřinu může být 84,98 EUR/MWh. Jiné typy obnovitelných zdrojů mohou být o výkonu 500 kW až 10 MW. Větrná energetika má cenový strop podpory na úrovni 106,80 EUR/MWh.

“Rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku posledních pět let stagnuje. Cena solární panelů je o zhruba 90 procent nižší než před 10 lety. Fotovoltaické parky jsou ideálním řešením, kterým můžeme postupně snížit domácí spotřebu uhlí a pomůže lidem zajistit se proti stoupajícím výdajům za elektřinu,” uvádí Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace.

Vůbec prvním státem Visegrádské čtyřky, který zavedl aukční systém podpory obnovitelných zdrojů, bylo Polsko. Zájemci o výstavbu nových obnovitelných zdrojů soutěží o podporu již od roku 2016. Podporu získávají ti, kteří přihlásí nejnižší cenové nabídky, které v souhrnu nepřekročí 100 % celkového soutěženého objemu energie v konkrétní výzvě. V aukcích přitom většinou platí, že stát doplácí rozdíl mezi aktuální tržní cenou silové elektřiny a tou vysoutěženou. Pokud cena elektřiny stoupne, a to se dá do budoucna očekávat, stát bude platit stále méně. “Česko však chce podporu omezit pouze na investiční dotace, které nejsou zdaleka tak cenově efektivní pro daňové poplatníky,” dodává Krčmář.

“Také díky zavedení stabilního a předvídatelného prostředí investic do solární energetiky, se v Polsku podařilo jen během loňského roku zvýšit výkon fotovoltaických instalací o 800 megawattů,” upozorňuje na změny v polské energetice Veronika Šilhová, ředitelka Solární asociace.

Spuštění pilotních aukcí oznámilo také v listopadu 2019 Maďarsko. Podle výsledků představených v lednu 2020 se přihlásilo 169 projektů, až na jeden šlo o solární elektrárny. Nejnižší cenu 60 EUR/MWh nabídl solární park o výkonu 20 MW. Finální výsledky budou představené na jaře letošního roku.

Tržní systém podpory obnovitelných zdrojů jako první evropský stát vyzkoušelo Německo právě na solární energetice. Dnes ho využívá také například Francie, Španělsko nebo Řecko.

 
 
Reklama