Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zkušenosti - tepelné čerpadlo a fotovoltaika

Otázka investice do tepelného čerpadla je dnes v rámci ceny, komfortu vytápění, životnosti a návratnosti již zodpovězená. Jednoznačně se vyplatí. Pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny je v současné době aktuálním tématem pro mnoho českých domácností.

Vliv na tuto skutečnost má především státní podpora Nová zelená úsporám a snaha snížit náklady na provoz rodinného domu.

A teď k cílené úspoře. Pokud budete uvažovat o fotovoltaické elektrárně o výkonu 4,5 kW, musíte brát v úvahu to, že panely vyrábí elektrickou energii pouze za ideálních slunečních podmínek. Průměrná roční výroba elektrické energie takové elektrárny bude okolo 4 000 kWh/rok. Převážnou většinu této energie vyrobí elektrárna v letních měsících.

Pokud počítáme s úsporou energie v zimním období, je potřeba si uvědomit, že noc je delší jak den a kolik slunečných dnů v zimních měsících máme. Výkon fotovoltaické elektrárny negativně ovlivňuje námraza a napadlý sníh, který málokdo z nás půjde z panelů odklízet, kdykoli napadne. Reálná měření dokazují, že v období od září do dubna elektrárna vyrobí pouze 20 % energie z její celkové roční produkce.

Například u rodinného domu s plochou 130m2 bychom mohli instalovat tepelné čerpadlo v provedení Economic nebo Dynamic s výkonem 8 kW, které má příkon 2 kW. V topném období je tepelné čerpadlo v provozu průměrně 10 hodin denně. Z reálně naměřených hodnot vyplývá, že za měsíc leden elektrárna s výkonem 4,5 kW vyrobí tolik energie, kterou tepelné čerpadlo spotřebuje za 2 dny provozu. Z níže uvedeného grafu je v zimních měsících patrný deficit výroby elektrické energie fotovoltaickou elektrárnou oproti ostatní spotřebě elektrické energie v domácnosti a spotřebě elektrické energie tepelným čerpadlem.

Spotřeba elektrické energie TČ vs. vyrobená energie FVE

Nejen že tepelná čerpadla vyrábíme více jak 25 let a víme, že v jednoduchosti krása je, ale také z výše uvedeného vyplývá, že fotovoltaická elektrárna možná není špatnou investicí pro snížení roční spotřeby ostatní elektrické energie v domácnosti, rozhodně však nemůžete počítat s tím, že výkon fotovoltaické elektrárny pokryje potřebný příkon tepelného čerpadla pro vytápění objektu a pro ohřev teplé vody v něm.

Pokud budete chtít vědět více o kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaickou elektrárnou, kontaktujte nás a my Vám rádi pomůžeme.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...