Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

WILO CS směřuje k energetické soběstačnosti díky nové fotovoltaické elektrárně na střeše svého sídla v Čestlicích

Společnost WILO CS podnikla významný krok k energetické soběstačnosti instalací fotovoltaických panelů na střeše svého sídla v Čestlicích. Celkový výkon této nové fotovoltaické elektrárny bude 99 kWp.

Kromě toho bude areál vybaven pěti nabíjecími stanicemi pro elektromobily, což podtrhuje závazek společnosti k udržitelnému rozvoji a podpoře elektromobility. Spuštění elektrárny je plánováno na červenec letošního roku. Projekt realizovala společnost Renergo Tech, která je dodavatelem a zhotovitelem instalace. Očekává se, že roční úspora na nákladech za energii dosáhne 500 000 korun, návratnost investice včetně vybudování nabíjecích stanic pro elektromobily je tak odhadována na sedm let.

Instalací nové fotovoltaické elektrárny (FVE) na sídle společnosti pokračuje Wilo ve svém proaktivním přístupu k udržitelnosti, který dlouhodobě považuje za jednu ze svých strategických priorit. Nová FVE sestává ze 180 kusů celočerných bezrámových panelů o výkonu 550 Wp. Tento výkon nyní pokryje 90 % celkové spotřeby elektrické energie budovy. Vzhledem k očekávanému nárustu energetické spotřeby, v důsledku pořízení elektromobilů a plánovaného přechodu na efektivnější vytápění tepelným čerpadlem, se bude pokrytí spotřeby do budoucna pohybovat nad 75 %.

FVE WILO Čestlice
FVE WILO Čestlice

„Snižování spotřeby elektrické energie je naším dlouhodobým cílem. Proto jsme se rozhodli pro inovace, které i sídlo naší firmy učiní energeticky soběstačnější. Nová FVE je investicí, která nám do budoucna pomůže dlouhodobě pokrýt kolem 75 % celkové spotřeby elektrické energie. K FVE jsme přidali také 5 nabíjecích stanic o výkonu 22 kW pro nové elektromobily. Tyto kroky nám umožní nejen výrazně snížit naše provozní náklady, ale zároveň přispět k ochraně životního prostředí,“ vysvětluje Jan Cidlinský, ředitel společnosti WILO CS.

„K instalaci FVE jsme využili speciální konstrukci firmy Sunfixings, díky které jsme nemuseli použít betonovou zátěž a nepřetěžujeme tak střechu. Zatížení celé konstrukce i s panely se tak pohybuje jen kolem 14 kg/m2. Pro zajímavost, kdybychom počítali návratnost investice do FVE bez nabíjecích stanic, dostáváme se na dobu přibližně 6 let,“ doplňuje Martin Doležal, ze společnosti Renergo Tech.

Více informací


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.

 
 
Reklama