Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dejte stopku drahým energiím s FVE a tepelným čerpadlem

Ani v roce 2024 se nedočkáme levných energií. Právě naopak. Jak vysoké ceny energií zkrotit?

Pomoci může pořízení fotovoltaické elektrárny (FVE) s bateriovým úložištěm, ideálně v kombinaci s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Díky tomu můžete ušetřit až 80 % nákladů (pokud momentálně vytápíte svůj dům pomocí elektrokotle). Kromě prodeje přebytků energie bude od příštího roku navíc možné sdílet vyrobenou elektřinu v rámci energetického společenství třeba s rodiči, kteří bydlí ve vlastní nemovitosti. Argumentem pro kombinované řešení FVE a čerpadla je i jeho vnitřní synergie. Elektřina z FV panelů pokryje nejenom spotřebu elektrických zařízení, ale dokáže napájet také tepelné čerpadlo, které z dodané elektřiny ohřeje vodu. Nejen tu, co teče z kohoutku, ale hlavně vodu v topení. Pořízení FVE a čerpadla je tak investicí s velmi rychlou návratností. Proč tomu tak je?

„Kouzlo“ spočívá v efektivitě tepelných čerpadel, například ta od Schliegeru dosahují vynikající hodnoty až 4,4 COP (Coefficient of Performance – udává poměr mezi energií získanou a energií vloženou). V praxi to znamená, že z 1 kWh elektřiny, kterou tepelné čerpadlo spotřebuje (a tu máte z FVE), dokáže vyrobit 4,4 kWh tepla.

Pro toto řešení jsou navíc k dispozici různé dotační tituly, jako je Nová zelená úsporám (NZÚ) nebo Oprav dům po babičce. Úspěšní žadatelé NZÚ zároveň získají od ledna 2024 možnost čerpat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen.


SCHLIEGER, s.r.o.
logo SCHLIEGER, s.r.o.

Zaměřujeme se na prodej, výrobu a instalaci tepelných čerpadel, solárních systémů, fotovoltaických elektráren a podlahového topení pro rodinné domy a komerční budovy. Našim zákazníkům kompletně vyřizujeme dostupné dotace na tepelná čerpadla, solární ...

 
 
Reklama