Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Česku začala první průmyslová výroba zeleného vodíku

Česká ekonomika může počítat se stabilními dodávkami prvních kilogramů paliva budoucnosti, bezemisního zeleného vodíku. Energetická revoluce začala 30. října 2023 v Napajedlích.

Spuštění elektrolyzéru 30.10.2023
Spuštění elektrolyzéru 30.10.2023

Plyn vyrobený pomocí velké fotovoltaické elektrárny za podpory větrné energie v zařízení skupiny Solar Global se uplatní při dlouhodobé akumulaci elektřiny z čistých zdrojů a poputuje i ke spotřebitelům z průmyslu nebo sektoru čisté dopravy.

Slavnostního spuštění prvního průmyslového elektrolyzéru na výrobu zeleného vodíku se v centrále společnosti Solar Global v Napajedlích zúčastnila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministr životního prostředí Petr Hladík. Partnerem události byl Svaz moderní energetiky. Elektrolyzér s protonovou vodivou membránou (tzv. PEM – Proton Exchange Membrane), doplněný o bateriové úložiště, ročně díky energii z obnovitelných zdrojů vyrobí 8000 kilogramů bezemisního vodíku. Takové množství umožňuje ujetí 800 000 kilometrů v případě využití v osobním vozidle s vodíkovým pohonem nebo 80 000 kilometrů při natankování do vodíkového autobusu.

„Zelený vodík umožňuje dlouhodobě, i v řádu měsíců, akumulovat čistou energii z obnovitelných zdrojů a vhodně tak doplňuje velkokapacitní bateriová úložiště, která jsou efektivní v krátkodobém skladování přebytků z fotovoltaiky nebo větrných elektráren. Solar Global před šesti lety jako vůbec první energetická společnost v Česku uvedla do provozu velkokapacitní bateriové úložiště a jsem hrdý, že si nyní můžeme připsat prvenství i z hlediska technologií pro dlouhodobou akumulaci do zeleného vodíku v průmyslové aplikaci,” říká předseda představenstva skupiny Solar Global Vítězslav Skopal.

První energetický systém na průmyslovou výrobu zeleného vodíku vznikl za podpory Modernizačního fondu. Elektrolyzér o výkonu 230 kW má životnost 50 000 hodin provozu a může potenciálně vyrobit 29 900 kilogramů vodíku ročně. Zařízení společnost instalovala na jaře a od června byl v testovacím provozu. Nyní elektrolyzér poběží v kontinuálním zatížení. V plně zeleném režimu momentálně dokáže vyrobit v průměru 22 kilogramů zeleného vodíku za den, maximální kapacita činí 82 kilogramů tohoto plynu denně.

„Zelený vodík je klíčový pro dekarbonizaci české energetiky a ekonomiky. Vedle zajištění dlouhodobého skladování energie z čistých zdrojů pomůže také nahradit část dovážených fosilních paliv a dekarbonizovat ty průmyslové sektory, které není možné elektrifikovat a snižování uhlíkové stopy je u nich problematické. Jde zejména o chemický nebo metalurgický průmyslu, případně těžkou nákladní dopravu. Výroba tohoto paliva budoucnosti doposud v Česku probíhala jen v malých pilotních projektech, ale energetický komplex v Napajedlích je důkazem, že zelený vodík zvládneme v Česku vyrábět i v průmyslovém rozsahu,” upřesňuje Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Další informace o parametrech elektrolyzéru a zeleném vodíku

 
 
Reklama