Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lidl instaluje fotovoltaické elektrárny na střechy svých prodejen a skladů

Není žádnou novinkou, že problematika udržitelného rozvoje patří mezi priority Lidlu. V letošním roce proto pokračuje v dalších krocích, a ještě více podporuje ekologický aspekt svých budov.

Lidl Litomyšl

Po 8 elektrárnách v minulých letech tento rok instaluje fotovoltaické elektrárny na střechy více než 45 prodejen. V letošním roce se také podařilo realizovat násobně větší elektrárnu na střeše logistického centra Buštěhrad, které se v loňském roce zařadilo mezi nejekologičtější budovy na světě a obdrželo certifikaci BREEAM In Use.

Společnost Lidl není v provozu fotovoltaických elektráren žádným nováčkem. Již v letech 2019 a 2020 Lidl instaloval na střechách 8 prodejen fotovoltaické systémy. Vyrobená elektrická energie slouží pro vlastní potřebu prodejen a pokryje zhruba 20 % jejich roční spotřeby. V letošním roce však již realizuje ambiciózní plán a instaluje fotovoltaické panely se střídači na dalších více než 45 prodejen. Celkem by tedy na přelomu tohoto roku mělo dojít k připojení 54 prodejen.

Logistické centrum Buštěhrad představuje unikátní stavbu nejen z hlediska komplexní environmentální certifikace, kterou v loňském roce získalo, ale rovněž z pohledu instalace rozsáhlé instalace fotovoltaických panelů na střeše budovy. „Celkový instalovaný výkon buštěhradské fotovoltaiky činí bezmála 1 MWp a za jeden rok vyrobí cca 870 MWh čisté elektrické energie. Takové množství elektřiny by pokrylo roční spotřebu cca 300 domácností, tedy spotřebu menší vesnice. Prostřednictvím fotovoltaických panelů dojde rovněž k omezení emisí, a to o 355 tun CO2/rok,“ přibližuje mluvčí společnosti Lidl Iveta Barabášová. Lidl by však nerad usnul na vavřínech a plánuje každý rok dalších přibližně 50 instalací fotovoltaických elektráren na svých prodejnách.

Již dnes je 65 prodejen Lidl vybaveno také rychlodobíjecí stanici pro elektromobily, což představuje ideální kombinaci moderních technologií ohleduplných k životnímu prostředí a zároveň optimální řešení pro zákazníky, kteří si mohou během svého nákupu dobít svůj elektromobil. Energie ze solárních panelů může nabíjet i elektromobil a v takovém případě se jedná o lokálně vyrobenou elektrickou energii, co nezatěžuje distribuční síť.

V letošním roce také došlo k pilotní instalaci fotovoltaické elektrárny na prodejně se starším typem střechy – tzv. sedlovou střechou – a to na prodejně v Praze v Kolbenově ulici. Tímto krokem společnost Lidl rozšiřuje svůj záměr ve stavbě fotovoltaických elektráren nejen na prodejny novějšího typu (s plochou střechou), ale na veškeré prodejny, kde k tomu budou příhodné podmínky. Problematiku udržitelného rozvoje tak Lidl bere velmi vážně a neustále hledá další a další možnosti.

Více informací

 
 
Reklama