Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Změny v programu NZÚ na novostavby aneb jak můžete díky AKIRETHERM® zlepšit PENB a dosáhnout na vyšší dotace

Asi to nebude nic nového, když napíšeme, že každý, kdo staví, nebo chce stavět RD/BD, chce v první řadě ušetřit.

Zároveň ale chce postavit dům, který bude i v budoucnu ekonomicky co nejméně nákladný, nebude spotřebovávat spoustu energie a nebude zbytečně zatěžovat životní prostředí.

Na této vlně jede i nová úprava programu NZÚ 2023+, která se od 1.9. 2023 bude týkat jen novostavby v kategorii Pasiv+. A výsledek? Program bude podporovat už jen domy s velmi nízkou energetickou náročností využívající energii z obnovitelných zdrojů. V praxi to znamená, že do projektu musíte zakomponovat co nejvíce systémů snižujících energetickou náročnost budovy (FVE, TČ, větrání apod…)

Existuje ale systém, který vám v 90 % případů dokáže snížit energetickou náročnost o 13 %, a zároveň máte nárok na dotaci na systém samotný. Tím pádem ušetříte v projektu třeba fotovoltaiku, kterou pak můžete doplnit dodatečně a s nárokem na dotaci na FVE. Pokud ji totiž v projektu máte, nevztahuje se na ni samostatná dotace.

Navíc, aby váš projekt splnil kritéria PENB, často máte do projektu zaneseno třeba 5-6 panelů. To na „štítek“ PENB stačí, ale v reálu vám je žádná firma nebude chtít nainstalovat, protože je to malý výkon. Takže v konečném důsledku si budete muset pořídit „plnohodnotnou“ elektrárnu, ale už bez dotace NZÚ.

A právě v tomto případě vám AKIRETHERM® udělá obrovskou službu. Sníží energetickou náročnost objektu, nepřipraví vás o dotaci, vstupní investice je mnohem nižší než například u FVE, nebo TČ, a na rozdíl od nich nepotřebuje žádné další dodatečné investice v budoucnu a pravděpodobně 20-30 let o něm ani nebudete vědět. „Připomene“ se vám maximálně při vyúčtování za el. energie, ale bude to milé připomenutí a za takovou připomínku se zlobit opravdu nebudete.

 
 
Reklama