Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První tmavý zářič na vodíkový pohon v provozu

geniumSchwank - první tmavý žářič na 100% vodíkový pohon od specialisty na vytápění a chlazení Schwank

geniumSchwank - tak se jmenuje první tmavý zářič na 100% vodíkový pohon od specialisty na vytápění a chlazení Schwank. Nyní byl uveden do reálného provozu - zde se dozvíte, kde a jak jeho vlastní výroba energie z plynu zásobuje systém zeleným vodíkem.

Vývojový tým společnosti Schwank intenzívně pracoval, aby byl první vodíkový tmavý zářič připraven k sériové výrobě. V druhém lednovém týdnu roku 2023 byla v německém Ulmu uvedena do reálného provozu série jednotek se 100% vodíkovým pohonem s názvem geniumSchwank.

Vlastní ekologická výroba zelené elektřiny a vodíku

Tmavé zářiče Schwank jsou jednou ze součástí soběstačného a bezemisního energetického konceptu společnosti e.systeme21 GmbH. Tato společnost provozuje systém Schwank se 100% zeleným vodíkem získaným vlastní výrobou. Veškerá energetická potřeba, ať už jde o osvětlení, chlazení, vysokozdvižné vozíky nebo vytápění, je pokryta samovýrobou zelené elektřiny. Potřebnou energii vyrábí vlastní fotovoltaický systém, který ji pro krátkodobou potřebu ukládá do lithium-iontových baterií a pro dlouhodobou sezónní potřebu ve formě vodíku. Vodík se vyrábí hlavně v létě z přebytků elektřiny z fotovoltaického systému pomocí elektrolýzy a skladuje se v nádržích. Takto vytvořený provoz bez emisí CO2 a s neutrálním vlivem na klima je ukázkovým a pilotním projektem. 

Více informací o možnostech vytápění vodíkem, včetně průmyslového větrání a chlazení se dozvíte na veletrhu ISH Frankfurt od 13. do 17. března v hale 12.1 a stánku E78.

 


 
 
Reklama