Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

CATL postaví v Maďarsku za 7,3 miliardy eur závod na baterie pro elektromobily

Čínská společnost Contemporary Amperex Technology (CATL) postaví v Maďarsku za 7,3 miliardy eur (178 miliard Kč) závod na výrobu baterií pro elektromobily, který bude největší v Evropě.


Lithiové články a bateriový modul, foto © TZB-info

CATL se tak připravuje na uspokojení rostoucí poptávky po bateriích od výrobců aut, uvedla dnes agentura Reuters.

CATL je největším světovým výrobcem baterií pro elektromobily. Výstavba závodu s kapacitou 100 gigawatthodin (GWh) ve městě Debrecín má být zahájena ještě v letošním roce, až firma získá povolení. Trvat má nejdéle 64 měsíců.

Po dokončení bude továrna největším závodem na výrobu bateriových článků v Evropě a druhou továrnou firmy CATL v regionu. Je také zatím největší zahraniční investicí čínské firmy. Bude vyrábět baterie pro automobilky Mercedes-Benz, BMW, Stellantis nebo Volkswagen.

Investice přichází v době, kdy evropští výrobci aut na svých domácích trzích urychlují přechod k elektromobilům, což vyvolává prudký růst poptávky po bateriích. Volkswagen, Mercedes-Benz a Tesla oznámily nebo začaly realizovat rozsáhlé plány na rozšíření výroby baterií v Evropě, aby si zajistily přístup k důležitým článkům a surovinám a podpořily svou strategii elektrifikace.

Investice je také důležitá pro Maďarsko, které se stává významným centrem výroby elektromobilů a baterií v Evropě. Své závody na výrobu aut už má v Maďarsku BMW, Audi a Mercedes-Benz. Automobilka Mercedes-Benz už potvrdila, že bude odebírat baterie z maďarského závodu firmy CATL.

Na konci loňského roku činila roční kapacita výroby baterií firmy CATL 170,39 GWh a dalších 140 GWh měla ve výstavbě. Společnost už dříve uvedla, že chce mít do roku 2025 instalovanou roční kapacitu 670 GWh.

 
 
Reklama