Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Foukaná vata nebo stříkaná PUR pěna?

Přemýšlíte, jestli zateplit dům foukanou minerální vatou nebo PUR pěnou? Možná vám v rozhodnutí pomohou následující informace.

Nedávno nás zákazník požádal o zateplení půdy, kde byla již aplikovaná PUR pěna. Její stav vidíte na obrázku. Pěna degradovala, popraskala a vytvořily se tepelné mosty. Tím pádem původní zateplení ztratilo na své účinnosti a bylo nutné dům zateplit znovu.

Co by jste tedy měli vědět, než si vyberete konkrétní druh zateplení?

  • Riziko tepelných mostů u foukané vaty je minimální. Je vhodná jak na volné plochy, tak na výplň dutin.
  • Naproti tomu PUR pěna není určena k plošnému zateplení nebo přesnému vyplnění dutin. Velmi záleží na schopnostech firmy, která aplikaci provádí, aby byla provedena kvalitně a bez tepelných mostů.
  • PUR pěna sama o sobě není odolná vůči UV záření. Musí se nanášet dodatečné postřiky, jinak pěna rychle degraduje. Naproti tomu foukaná vata díky svému složení z minerálních vláken je proti UV záření odolná.
  • PUR pěna je na rozdíl od foukané vaty hořlavá a v případě požáru i toxická. Foukaná vata je z přírodních materiálů. Je nehořlavá, ekologicky šetrná a recyklovatelná.
  • Výhodou PUR pěny je její menší hmotnost. Ale v dnešní době jsou k dispozici minerální foukané vaty, které vynikají právě nízkou hmotnosti. Například foukaná vata Supafil Loft od společnosti Knauf.
  • PUR pěna je výrazně dražší než foukaná vata.
  • Co se izolačních vlastností týká, PUR pěna má lepší výsledky, ale rozdíly nejsou markantní

 

Rozhodujete se, jaký materiál na zateplení použít? Zjistěte si výhody a nevýhody jednotlivých materiálů. A nebojte se požádat o nezávazné cenové nabídky.

Více informací


Foukaná vata s. r. o.
logo Foukaná vata s. r. o.

Provádíme zateplení budov minerální foukanou vatou. Zateplujeme dvěma druhy tepelně izolačních materiálů používaných k aplikaci foukané izolace. Mezi velké výhody foukané izolace patří vysoká efektivita izolace a poměrně nízké náklady.

 
 
Reklama