Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světové fotovoltaické instalace dosáhly výkonu 1 terawattu

Lidstvo nainstalovalo svůj první terawatt fotovoltaiky. Obrovský instalovaný výkon zatím tvoří jednotky procent světové výroby elektřiny.

Jedná se v tuto chvíli jen o odhad - na konci roku 2021 bylo na světě instalováno 971 GW fotovoltaiky, přičemž 183 GW bylo nainstalováno minulý rok. Pokud budeme letos předpokládat vyšší počet instalací, mělo by lidstvo mít v tuto dobu nainstalovaný 1 TW fotovoltaiky. Informaci přinesl portál pv-magazine.com.

Jakkoli se z hlediska instalovaného výkonu jedná o obrovskou hodnotu, v globálním měřítku fotovoltaika za loňský rok vyrobila jen lehce přes 3 % světové elektřiny. Podle BP Statistical review of world energy 2021 to bylo konkrétně 855 terawatthodin bezemisní a lokálně vyrobené elektřiny.

Přečtěte si také Fotovoltaika s výkonem Temelína Přečíst článek

To není vůbec špatné, na druhou stranu by takové množství elektřiny nestačilo ani pokrytí na spotřeby elektřiny v Japonsku nebo Rusku. Vezmeme-li světovou výrobu elektřiny z fotovoltaiky, Indie má spotřebu elektřiny dvojnásobnou, Spojené státy bezmála pětinásobnou a Čína téměř desetinásobnou. Chceme-li světovou energetiku postavit na obnovitelných zdrojích, jsme stále teprve na začátku.

 
 
Reklama