Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tempo výstavby větrných elektráren v Německu je pomalé, varují oborové svazy

Německo loni vybudovalo 484 pevninských větrných elektráren s instalovaným výkonem 1925 megawattů, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst nově instalovaného výkonu o 35 procent.


Větrné elektrárny v Kodani, foto © TZB-info

Dnes to na společné tiskové konferenci oznámily německý strojírenský svaz VDMA se svazem větrné energie BWE. Oba svazy ale upozornily, že výstavba zaostává za klimatickými plány německé vlády, která chce do roku 2030 zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů ze současných 42 na 80 procent.

O pomalém tempu budování obnovitelných energetických zdrojů hovořil před týdnem německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck, podle kterého Německo letos a zřejmě ani příští rok své klimatické plány nesplní.

"Aktuální výstavba je nedostatečná, pro dosažení cílů se s ní nemůžeme spokojit," prohlásil šéf VDMA Dennis Rendschmidt. Poukázal na to, že pomalé tempo rozšiřování kapacity povede ve střednědobém horizontu k problémům se zabezpečením dodávek energií. "Prioritami zůstávají co nejrychlejší realizace a urychlení schvalovacích řízení, aby bylo možné využít nejnovější a nejefektivnější technologie," dodal.

Výhrady k tempu měl i šéf BWE Hermann Albers. "Výstavba stoupá, ale jen regionálně a omezenou rychlostí," řekl. "Dvě procenta plochy jsou v každé spolkové zemi minimum pro potřeby výstavby větrných elektráren," uvedl Albers. Energetická transformace podle Habecka vyžaduje využití dvou procent plochy pro výrobu energie z větru.

BWE a VDMA upozorňují i na pomalé schvalování výstavby větrných elektráren, které trvá čtyři až pět let. Ve fázi schvalování jsou v Německu aktuálně zařízení o výkonu deset gigawattů. Oba svazy pro letošní rok předpokládají další zvýšení tempa výstavby, které by mohlo dosáhnout nového výkonu 2,3 až 2,7 gigawattu.

V roce 2020 Německo vybudovalo větrné elektrárny s kapacitou 1431 megawattů, loni pak 1925 megawattů. Čisté zvýšení výkonu bylo ale v loňském roce nižší, konkrétně činilo 1692 megawattů. Důvodem rozdílu je odpojení starých větrných elektráren.

Ke konci loňského roku mělo Německo pevninské větrné elektrárny o výkonu 56,1 gigawattu. Německé větrné parky v Severním a Baltském moři teď mají podle poradenské společnosti Deutsche WindGuard výkon 7,8 gigawattu. Loni nevznikly žádné nové větrné elektrárny na moři, meziročně se ale výkon díky úpravě stávajících zařízení zvýšil o 24 megawattů. Větrná energie, jak uvádí ministerstvo hospodářství, má v Německu na produkci podíl 16,1 procenta.

 
 
Reklama