Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Google dá miliardu eur do datových center v Německu a podpory zelené energie

Americký internetový gigant Google investuje do roku 2030 miliardu eur (25,5 miliardy Kč) do rozvoje svých datových center v Německu.

Rozšíří datové středisko ve Frankfurtu nad Mohanem a zřídí nové cloudové centrum poblíž Berlína. Mimo jiné bude také nepřímo podporovat německé solární a větrné farmy, protože začne ve velkém nakupovat zelenou energii od kolínského dodavatele Engie. Google, patřící americké společnosti Alphabet, to uvedl ve svém dnešním sdělení.

"V našich datových centrech nás to posune o krok blíže k využívání zdrojů energie bez oxidu uhličitého,“ řekl agentuře Reuters Philipp Justus, který stojí v čele společnosti Google ve střední a východní Evropě.

Nutnost lokální správy dat zvýšily přísné evropské zákony na ochranu soukromí. V rozhodnutí Googlu hraje roli také živá start-upová scéna v Berlíně i německé investice dalších amerických firem, uvedla agentura Reuters.

Americký výrobce elektromobilů Tesla brzy zahájí produkci v nové továrně nedaleko od Berlína. Podobně velkou sumu jako Google investuje v Německu i Apple, který v Mnichově zřizuje pobočku pro návrhy polovodičů.

Google je co do cloudových služeb ve srovnání s jinými technologickými firmami jen trpaslík, napsala agentura DPA. Miliardy dolarů firma vydělává díky reklamám ve svém populárním vyhledávači a na službě pro sdílení videí youtube, ale její cloudové služby jsou zatím ztrátové. Šéf firmy Sundar Pichai se ale nevzdává plánu vytvořit z cloudové divize hlavní pilíř zisku.

 
 
Reklama